Info

Tači poručio Merkelovoj: Danke Dojčland

Nemačka ostaje vodeći partner Kosova, napisao je na svom Fejsbuk profilu zamenik kosovskog premijera Hašim Tači i dodao "hvala kancelarki Merkel! i Danke Deutschland"!
01.07.2015. - 12:42h

Tači, koji je juče u Berlinu boravio sa premijerom Kosova Isom Mustafom, kaže i da je razgovor sa Merkelovom za njega bila čast, da je razgovor bio vrlo srdačan, kao i radni ručak, te dodao da su nemačku kancelarku uverili da će Priština vrlo brzo osnovati specijalni sud za zločine koje je počinila Oslobodilačka vojska Kosova.

Tači, koji je i lider Demokratske partije Kosova, čiji su poslanici u petak glasali protiv usvajanja amandmana koji bi trebalo da omoguće donošenje zakona o formiranju specijalnog suda, kaže da su on i Mustafa obećali da će "nastaviti da budu konstruktivni i usmereni na dijalog Beograda i Prištine, u kome posreduje EU, o  postizanju novih sporazuma". 

"Takođe, smo razgovarali i o inicijativi kancelarke Merkel, tzv Berlinski proces, koji podržava približavanje zemalja Zapadnog Balkana putem ekonomskog razvoja. Tražili smo kancelarkinu podršku i u procesu liberalizacije viznog režima za Kosovare i za ubrzavanje procesa učlanjenja Kosova u EU", naveo je Tači na svom Fejsbuk profilu.

Izvor: Tanjug