Od 37 žrtava u Tunisu, petoro Britanaca

Od 37 poginulih u današnjem terorističkom napadu na plaži hotela Imperial Marhaba, u turističkom gradu Sus u Tunisu, petoro su državljani Velike Britanije, saopštio je šef diplomatije te zemlje Filip Hamond i upozorio da bi broj žrtava mogao da se poveća.

.

Istovremeno, američki Stejt department saopštio je da zasad nema dokaza da su napadi u Francuskoj, Tunisu i Kuvajtu koordinisani.

Portparol Stejt departmenta Džon Kirbi rekao je da je istraga o napadima još u toku, ali da "nema naznaka na taktičkom nivou da su oni bili usklađeni".

"Očigledno je i jasno da su sve to bili teroristički napadi", rekao je Kirbi.

U međuvremenu, italijanske vlasti podigle su nivo uzbune u zemlji zbog tri teroristička napada.

"Nijedna zemlja nije bezbedna. Podigli smo nivo uzbune i stavili u pripravnost jedinice koje obezbeđuju osetljiva mesta", rekao je ministar unutrašnjih poslova Anđelino Alfano.

"Danas smo bili svedoci tri napada, s desetinama mrtvih, izvedena na tri različita mesta na svetu, a povezana jednom stvari: nasiljem i terorom", rekao je Alfano.

Tokom dana u Tunisu je vatrom iz automatskog naoružanja u letovalištu Sus ubijeno najmanje 37 osoba, u Francuskoj jednom muškarcu je odsečena glava u američkom pogonu za proizvodnju i punjenje gasa, a u Kuvajtu je u samoubilačkom napadu ubijeno više od 20 vernika u jednoj šitskoj džamiji, podsećaju agencije.

Izvor: Tanjug