Sirizu razbesneli Ciprasovi ustupci

Grčki poslanici iz stranke Siriza, premijera Aleksisa Ciprasa, danas su besno reagovali na ustupke koja je Atina ponudila u pregovorima o dužničkoj krizi, a potpredsednik parlamenta upozorio je da bi predlozi mogli da budu odbijeni, što bi raspršilo nade da će sporazum biti sklopljen uskoro.

.

Poslanici Sirize ljutito su kritikovali Ciprasovu ponudu da poveća poresku stopu, kao i doprinose za penzije i zdravstvenu negu, što će dodatno otežati život Grka.

Jedan od poslanika rekao je da je dogovor "ravan nadgrobnom spomeniku" za Grčku, preneo je Rojters. "Mislim da ćemo teško usvojiti ovaj program, onako kako ga shvatamo. Trebalo je da premijer prvo obavesti narod zašto nismo uspeli u pregovorima", rekao je potpredsednik parlamenta i poslanik Sirize Aleksis Mitropulos za grčki TV kanal Mega.

Mitropulos je dodao i da mere koje je Cirpas prihvatio nisu u skladu s principima levice.

S druge strane, poslanik Sirize u Evropskom parlamentu Dimitris Papadimulis rekao je za Rojters da veruje da će dogovor proći u parlamentu.

"Ne verujem da će poslanici Sirize želeti da budu odgovorni za rušenje petomesečne vlade i premijera koji uživa podršku 70 odsto stanovništva", rekao je Papadimulis.

Zvaničnici tri institucije koje predstavljaju kreditore Atine - Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda - intenzivno su u Briselu raspravljali o predlozima Grčke, na sastanku o grčkoj dužničkoj krizi.

Ministri finansija evrozone ponovo će se sastati u sredu, kako bi postigli konačan dogovor o izlasku Grčke iz krize, uoči samita lidera EU u četvrtak.

Nakon meseci pregovora sa međunarodnim kreditorima, Ciprasova levičarska vlada je signalizirala da je spremna da napravi ustupke kako bi "otključala" sredstva za pomoć Grčkoj od 7,2 milijardi evra.

Grčka mora da do 30. juna plati ratu kredita od 1,6 milijardi evra MMF-u, koji joj je odobrio da plati sve ođednom a ne u četiri rate kako je bilo ranije predviđeno. Ako ne dobije preostala sredstva iz aktuelnog programa finansijske pomoći, Grčka bi mogla da do kraja meseca bankrotira po osnovu duga.

Izvor: Tanjug