U Beču Parada ponosa 20. put

U Beču je danas posle podne održana 20-ta “Parada duginih boja”, koja je vrhunac nedelje posvećene homosekualcima i njihovim pravima.

.

Ispred bečke Većnice početkom nedelje formirano je "Prajd selo", sa brojnim štandovima sa informacijama za i o homoseksualcima, među kojima su i vodiči za gej populaciju.

Povorka sa 55 grupacija, među kojima su bili i šareno okićeni kamioni i automobili sa kojih je puštana muzika, i na kojima su plesali šareno obučeni i poneki gotovo goli učesnici, krenula je od Većnice, ispred koje je od početka nedelje uspostavljeno "Prajd naselje“, u suprotnom pravcu uobičajenog toka saobraćaja.

Kako je organizator saopštio učešće 55 grupacija je najveće od kada se održava Parada.

Policija je zatvorila centralnu bečku ulicu Ring na više sati, a na njoj se okupio ne samo veliki broj učesnika Parade, već i znatiželjnih Bečlija i turista.

I pored lošeg vremena i ove godine se na Ringu okupilo više desetina hiljada ljudi, koji su prisustvovali najvećoj šarenoj fešti grada posvećenoj pravima homoseksualaca.

Povorka je, prema ustaljenoj tradiciji, održala i minutu ćutanja, u znak sećanja na žrtve Side ili nasilja nad homoseksualcima, a tom prilikom je sa svih vozila puštana poruka Končite Vurst.

"Parada duginih boja“ je u suštini demonstracija protiv diskriminacije homoseksualaca i transdžender osoba.

S tim u vezi su mnogi učesnici nosili parole sa porukama “Sloboda, ljubav”, “Brak za sve, umesto semafore za sve”.

Organizator Prajda Kristijan Hegl, uoči Prajda, ocenio je da je u protekle dve decenije puno uničnjeno, pre svega na pravnom nivou.

"Međutim borbu protiv homofobije u glavama stanovnika još nismo pobedili", naglasio je Hegl, šef "Homoseksualne inicijative Austrije" (HOSI).

On je naglasio da je posebno "Končita efekat" od prošle godine, nakon što je pobedila Končita Vurst na Pesmi Evrovizije, značajno doprineo promeni stava građana prema homoseksualcima.

Hegl je istakao da je Parada u znaku zahteva za zaštitom od diskriminacije, navodeći da zakon predviđa samo zaštitu od diskriminacije homoseksualaca na radnom mestu, ali ne i u drugim oblastima, kao što je snabdevanje stvarima ili uslugama, na primer, kod iznajmljivanja stanova.

Parada duginih boja ove godine održana je pod motom "Vidljivi 2015.", pod istim nazivom koji je nosila i prva Parada 1996.

Izvor: Tanjug