Sitni propusti na maturi, na ispit nije izašlo 1.500 osmaka

Preliminarni rezultati završnog ispita za đake osmog razreda biće objavljeni sutra, a ministar prosvete Srđan Verbić poručio je da su uočeni manji, sitni propusti, žbog čega ne isključuje sankcije, ali to, kako je istakao, nikome neće ugroziti upis u srednju školu.

.

Evidentirani su i pokušaji prepisivanja, rekao je ministar Verbić Tanjugu i istakao da na završni ispit nije izašlo oko 1.500 učenika.

Sednica republičke komisiije za završni ispit je u toku, i analiziraju se izveštaji suprevizora, prosvetnih savetnika i svih koji su pomogli da ovo bude što regularnije i, kako je rekao Verbić, izveštaj nikada nije bio detaljniji.

Tako u izveštaju stoji i u koliko je sati neko, mimo uputstva, doneo dežurnom nastavniku kafu, ko je to bio, rekao je Verbić i naglasio da takve stvari nisu uticale na ishod testa i nikome neće ugroziti upis u srednju školu.

Međutim, u Ministarstvu žele da imaju objektivnu evidenciju i ukoliko postoji nečije nepoštovanje prema trudu koji su đaci uložili da urade što više, tako nešto biće sankcionisano.

"Ne isključujem mogućnost da neki učesnici završnog ispita budu sankcionisani ali sam siguran da te male nepravilnosti nisu i neće uticati na upis u srednje škole", rekao je Verbić.

On navodi da su, mada jasno propisane, procedure negde narušene, i to tako što je na primer, neki suprevizor kasnio ili neko je ulazio u učionicu, a nije trebalo.

"Međutim, sve to je evidentirano i možemo da budemo zadovoljni nivoom i brojem tih malih neregularnosti ali u svakom slučaju želimo da ih evidentiramo jer nećemo ih ni toliko sledeće godine", rekao je ministar prosvete.

Kako je istakao, pokušaji prepisivanja su takođe evidentirani ali statistička analiza koja će uslediti, čim se pojave preliminarni rezutati, daće više odgovora na ovu neregularnost.

Ministar nije želeo da iznosi prognoze kako su učenici prošli na završnom ispitu ali je naveo da se testovi ne mogu upoređivati po težini.

"I ako budu rezultati bolji, ne znači da je ova generacija bolja ili da su se bolje spremili, već između ostalog može da znači da su testovi bili lakši", rekao je Verbić, tvrdeći da poređenja testova iz godine u godinu ništa ne govore.

Istakavši da je prilično veliki broj dece koja nisu izašla na završni ispit, Verbić je podsetio da imaju i avgustovski rok, mada bi im bilo lakše da su sada izašli.

Ministar prosvete je podsetio da će nakon objavljivanja preliminarnih rezultata, narednih dana komisije raditi na rešavanju žalbi, očekujući od đaka da posvećeno i odgovrno pristupe izboru škole.

"To ne treba da radi niko drugi u njihovo ime, treba sami da odluče, da se informišu šta koja škola nudi", rekao je on i naveo da je zadovoljan načinom na koji su se uključili i roditelji, koji su kao volonteri nadgledali završni ispit.

Izako je zvaničan rok za preliminarne rezulteta sutra, neke škole liste objave ranije.

Žalbe na preliminarne rezultate predaju se komisijama u osnovnim školama, u subotu, 20. juna.

Objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita je u četvrtak, 25. juna, a popunjavanje i predaja liste želja u osnovnim školama je u petak i subotu, 26. i 27. juna do 15 časova.

Konačan raspored po školama i obrazovnim profilima je 5. jula, upis učenika srednje škole u prvom upisnom krugu je 6. i 7. jula, a drugi upisni rok je 9. jula.

Izvor: Tanjug