Uhapšen sudija Višeg suda u Beogradu

Sudija Višeg suda u Beogradu Branislav Blažić uhapšen je zbog osnova sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem tako što je za novac i druga materijalna dobra pokušao da utiče na ishod sudskog postupka koji se vodi protiv osumnjičenog Đ.M.

.

Osim sudije, u ranim jutarnjim satima uhapšeni su i Đ.M. i Z.M. i to prilikom pokušaja da napuste teritoriju Srbije na graničnom prelazu Horgoš.

U saopštenju policije se navodi da je postoje osnovi sumnje da je sudija Blažić u dužem vremenskom periodu, koruptivnim delovanjem i korišćenjem društvenog položaja, u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za sebe primio gotov novac i druga materijalna dobra.

Sve to je, kako se sumnja, radio u cilju uticaja na ishod sudskog postupka koji se vodi protiv osumnjičenog Đ.M.

Sudija Blažić nije prošao reizbor 2010, ali je odlukom Ustavnog suda vraćen na posao.

Komentarišući ovo hapšenje ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je ocenio da je ova akcija, isto kao akcija od pre dva dana, kada je uhapšeno 29 policijskih službenika, devet carinskih službenika i jedan građanin, dokaz da u Srbiji niko neće biti zaštićen ukoliko je prekršio zakon.

„Niko neće biti zaštićen ni značkom, ni sudijskom funkcijom, ni bilo kakvim drugim statusom u društvom ili imovinskim stanjem, ukoliko postoji sumnja da je prekršio zakon. Ovo je dokaz da se MUP i Vlada Republike Srbije potpuno predano bore protiv korupcije i kriminala u našem društvu“, zaključio je Stefanović.

Izvor: Tanjug