Info

Ispit regularan, cene udžbenika niže i do 30 odsto

Ministar prosvete Srđan Verbić rekao je da je današnji, prvi dan završnog ispita protekao regularno, čemu su se, kako je naveo, svi nadali i istakao da će predlog zakona o udžbencima, ranije povučen iz procedure, biti u skupštini do 1. jula.
15.06.2015. - 17:30h

Taj će propis, istakao je Verbić, doneti niže cene udžbenika za 20 do 30 procenata.

Ministar Verbić, kako kaže, zadovoljan je izjavom dece u Čačku, gde je štrajk prosvetnih radnika bio najžešći, koja su sama najavila da će "razbiti test" i da su ozbiljno shvatili taj ispit.

"Veći je problem osnovaca sa svojim preambicioznim roditeljima", rekao je Verbić u Kažiprstu TV B92 i naveo da nije dobro što su morale da budu uvedene jače mere obezbeđenja.

Ipak, kako kaže, možda je bolje da malo preteramo sa merama obezbeđenja, nadajući da će sledeće godine biti sve normalnije.

Govoreći o zakonu o udžbencima, koji je polovinom maja povučen iz skupštinske procedure,  Verbić je najavio da će narednih dana nacrt ponovo ići na saglasnost u druga ministarstva, a da će pre 1. jula biti u skupštini.

"Ovo nije zakon o izdavačima nego o udžbenicima", rekao je Verbić navodeći da su ovde u fokusu deca i roditelji, a ne izdavači. 

Zakon predviđa maksimalnu cenu udžbenika, koja će naknadno biti utvrđena a kriterijumi su preporučeni obim i plan, rekao je Verbić, očekujući da cena knjiga bude za 20 do 30 odsto manja nego danas.

Govoreći o pravilniku o smanjenju broja pedagoga i psihologa u školama, Verbić je istakao da je tu napravljena greška i da je propis vraćen na doradu, jer ne žele da se smanjuje broj ljudi koji su neophodni. 

Navodeći da ga u skupštini očekuje usvajanje nekoliko zakona, Verbić je rekao da mu ne gine da tokom leta podrži domaću turističku ponudu.

Izvor: Tanjug