Britanija povukla špijune zbog Snoudenovih otkrića

Britanija je bila primorana da povuče neke od svojih špijuna sa misija u inostranstvu nakon što su Rusija i Kina dobile pristup tajnim dokumentima koje je objavio bivši američki obaveštajac Edvard Snouden, objavili su danas britanski mediji.

.

Bi-Bi-Si i "Sandej tajms" su, pozivajući se na izvore iz vrha britanske vlade i obaveštajnih službi te zemlje, naveli da su špijuni povučeni nakon što je ustanovljeno da Rusija može da dešifruje više od milion dokumenata, prenela je agencija AFP.

"Radi se o slučajevima o kojima su Rusi i Kinezi dobili informacije. To je značilo da agenti moraju da budu povučeni i da nas je curenje informacija o tome kako radimo sprečilo da dobijamo informacije od ključnog značaja", rekao je jedan izvor iz sedišta britanske vlade za "Sandej tajms".

Istovremeno, Bi-Bi-Si je na svom sajtu objavio da su dve države došle do informacija koje su navele obaveštajne službe Britanije da povuče agente, ali su izvori istakli kako "nema dokaza da je bilo koji špijun bio ugrožen".

Snouden je prebegao u Rusiju nakon što je 2013. medijima dostavio tajne dokumente u cilju da razotkrije obim prisluškivanja koje vrši SAD i da bi "zaštitio privatnost i osnovne ljudske slobode".

"Sandej tajms" citira izvore iz vlade koji tvrde da je Kina takođe imala pristup poverljivim dokumentima, koji razotkrivaju obaveštajne tehnike Britanije i SAD, što je uzrokovalo strahovanja kod vlada tih zemalja da bi identitet njihovih špijuna mogao da bude razotkriven.

"Znamo da Rusija i Kina imaju pristup Snoudenovim dokumentima i da će ih iščitavati narednih godina, tragajući za detaljima koji bi mogli da im pomognu da identifikuju potencijalne mete", izjavio je izvor "Sandej tajmsu".

Izvor: Tanjug