Renci: Italija i Rusija na istoj strani barikada

Rusija i Italija stoje na istoj strani kada se radi o rešavanju svetskih problema, izjavio je danas italijanski premijer Mateo Renci na otvaranju Ruskog dana na Svetskoj izložbi Ekspo 2015. u Milanu, kome je prisustvovao ruski predsednik Vladimir Putin.

.

"Trenutna situacija u svetu nije jednostavna, ali mi (Rusija i Italija) stojimo rame uz rame kada su u pitanju globalni izazovi, uključujući pretnju od nuklearnog oružja", rekao je Renci.

On je izrazio uverenost da će tradicionalno jaki odnosi dve zemlje biti osnov za jačanje partnerstva i pomenuo je veliki međunarodni događaj koji će biti održan 2018. u Rusiji -Svetsko fudbalsko prvenstvo.

"Mi ćemo nastaviti da sarađujemo u rešavanju problema na bazi dugotrajnih veza. Dan Rusije ovde na Ekspo-2015. služi toj svrsi", dodao je Renci, preneo je TAS.

Putin je na ceremoniji otvaranja izjavio da su Rusija i Italija važni partneri koji poštuju međusobne interese.

"Rusija i Italija imaju najbliskije odnose", rekao je Putin, podsećajući da je istorija njihovih trgovinskih, humanitarnih i kulturnih kontakata duga više od pet vekova.

"Italija je danas naš važan trgovinski partner, veliki investitor u rusku privredu. Mi sarađujemo na međunarodnoj sceni i činimo sve što je u našoj moći da poštujemo međusobne interese", kazao je Putin.

On je istakao da je Rusija bila jedna od prvih zemalja koje su podržale italijansku kandidaturu za domaćina svetske izložbe.

"Mi smo posvetili posebnu pažnju pripremanju ruske izložbe", dodao je ruski predsednik.

Izvor: Tanjug