Info

Merkel: SAD ključni partner Nemačke

Pred početak samita G7 u bavarskim Alpima Nemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je SAD kao "prijatelja i ključnog partnera" Nemačke, uprkos povremenim "razlikama u mišljenju" .
07.06.2015. - 13:03h

"Iako je tačno da mi ponekad imamo različita mišljenja, SAD su, ipak, naš partner i to ključni partner sa kojim blisko sarađujemo", kazala je ona, preneo je AFP.

Američki predsednik Barak Obama je izjavio da će lideri na samitu razgovarati o tome kako da se suprotstave ruskoj "agresiji" u Ukrajini, kao i o pretnjama od ekstremizma i klimatskih promena.

"Naredna dva dana u Šlos Elmauu ćemo razgovarati o zajedničkoj budućnosti, globalnoj privredi koja otvara nova radna mesta i mogućnosti, održavanju jake i prosperitetne EU, sklapanju novih trgovinskih partnerstava između Amerike i Evrope, suprotstavljanju ruskoj agresiji u Ukrajini, pretnjama - od nasilnog ekstremizma do klimatskih promena", poručio je Obama uoči početka samita.

"Po pitanju svih ovih tema veoma smo zahvalni za partnerstvo i liderstvo vaše kancelarke Angele Merkel", dodao je Obama, preneo je Rojters.

Izvor: Tanjug