Nikodijević: Niže cene letnjih bašti, spomenik Tesli kod Hrama

Skupština grada Beograda bi u ponedeljak trebalo da donese odluku po kojoj će cene zakupa letnjih bašti biti smanjene za 50 odsto, a odbornici će odlučivati i o podizanju spomenika Nikoli Tesli kod Hrama svetog Save na Vračaru, izjavio je danas predsednik beogradskog parlamenta Nikola Nikodijević.

.

Nikodijević je u izjavi Tanjugu rekao i da će oko 25. juna odbornici raspravljati o rebalansu gradskog budžeta.

Kada je reč o narednoj sednici Skupštine grada koja je zakazana za 8. jun, Nikodijević se posebno osvrnuo na podizanje spomenika Nikoli Tesli ističući da je inicijativa potekla od Srpske pravoslavne crkve, te da se na čelu organizacionog odbora nalazi patrijarh srpski Irinej.

Podsećajući da se 2016. navršava 160 godina od rođenja Nikole Tesle, Nikodijević je naveo da je to značajan jubilej za Beograd koji će ga obeležiti na poseban način.

Odbornici će razmatrati i inicijativu za podizanje biste piscu Borislavu Pekiću u dvorištu Treće beogradske gimnazije, a prema rečima Nikodijevića, nadležni smatraju da u srpskoj prestonici ima malo bisti i spomenika s obzirom na veliki broj znamenitih ličnosti, umetnika, pisaca, slikara, vajara koji se vezuju za njega.

"Kada idete ulicama Beograda ne možete da oslikate i dodirnete duh i istoriju grada na pravi način i naše opredeljenje je da u narednom periodu bude veliki broj bisti i spomenika da bismo preslikali istoriju našeg naroda koja je veoma bogata", objasnio je Nikodijević.

Ideja je, kako je istakao, i da se grad "oplemeni", odnosno da se u njega unese malo humanija nota".

Govoreći o lokalnim komunalnim taksama o kojima će biti reči na sednici u ponedeljak, Nikodijević je objasnio da se prema toj odluci predviđa smanje cene zakupa letnjih bašti za 50 odsto.

"Cene zakupa su bile izuzetno visoke, imali smo problema sa naplatom i smatramo da treba da damo određenu vrstu olakšica ugostiteljima", naveo je Nikodijević i podvukao da će u narednom periodu svi koji imaju bašte morati i da plate njihov zakip.

Na dnevnom redu će, kako je dodao, biti i više urbanističkih planova koji će omogućiti dalji razvoj grada, a svakako je najvažniji onaj koji se tiče uređenja Trga Slavija.

Prema tom planu, naveo je Nikodijević, na Slaviji, čija će rekonstrukcija ukoro početi, neće biti podzemnih prolaza.

Nikodijević je rekao i da će odbornici razmatrati promenu odluke o privatizaciji Studija B, koja se odnosi na usklađivanje sa izmenama Zakona o privatizaciji koji je predvideo da se procena vrednosti prilikom prodaje kapitala izvrši na dan 31. decembar 2014. godine, a ne 2013. kao što je to bilo u prethodnom zakonu.

"To je tehnička izmena koja omogućava Studiju B, odnosno nezavisnim kućama, da procene vrednost i da sa tom početnom vrednošću možemo da izađemo s oglasom i oglasavanjem prodaje beogradskog javnog servisa", objasnio je Nikodijević.

Na dnevnom redu sednice će, dodao je, biti i odluke koje su značajne za pripremu naredne grejne sezone.

Izvor: Tanjug