Voda u Pančevu neispravna za piće

Voda u Pančevu nije za piće i kuvanje jer su u pretragama uzoraka od 4. juna pronađene povećane koncentracije trihalometana, a večeras posle 22 sata trebalo bi da budu poznati rezultati poslednjih analiza, rekla je direktorka pančevačkog Zavoda za javno zdravlje Mica Sarić Tanasković.

.

Ona je u izjavi Tanjugu precizirala da predstavnici Zavoda danas posle podneva, na nalog Vodovoda, uzimaju 14 uzoraka vode koji će potom biti prosleđeni na analizu.

"Pošto analiza jednog uzorka traje oko sat i po, očekujemo da ćemo večeras posle 22 sata imati sve rezultate", dodala je Sarić Tanasković.

Ona je objasnila da su trihalometani grupa supstanci koje predstavljaju sporedne proizvode dezinfekcije vode hlorom, a dugoročno gledano deluju nepovoljno na zdravlje ljudi jer je reč o verifikovanim kancerogenim materijama.

"Trihalometani spadaju u grupu kancerogenih materija i zbog toga u vodi ne sme da ih bude preko određene granice, a naš zakon dozvoljava da ukupna koncentracija svih formi trihalometana ne sme da pređe 100 mikrograma po litru vode za piće", kazala je Sarić Tanasković.

Međutim, kako je istakla, u nekim uzorcima vode su nađene dva i tri puta veće koncentracije trihalometana, zbog čega je data preporuka da se voda ne koristi za piće i kuvanje.

"Nadamo se da će mere koje je preduzeo Vodovod doprineti da se u kratkom periodu te supstance eliminišu iz mrežnog sistema i da voda ponovo bude za piće", zaključila je Sarić Tanasković.

Na osnovu izveštaja pančevačkog Zavoda za javnog zdravlje, sinoć je saopšteno da je usled povećanih koncentracija trihalometana, voda iz pančevačkog vodovoda hemijski neispravna za piće i kuvanje do daljnjeg.

To je rečeno na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije, odnosno stručno-operativnog tima, koji je od sinoć u stalnom zasedanju.

U Pančevu su postavljene cisterne koje se nalaze na lokacijama: Kotež 2 kod Simpa, Tesla, Vojlovica (centar), Bolnica, a tokom prepodneva biće i na Strelištu, Misa (kod crkve), Kotež 1 (kod kružnog toka), Sodara (kod Amana), plato ispred Gradske uprave.

Kako je objavljeno na sajtu Pančeva, na dva sata, cisterne se smenju u Starčevu i Omoljici, kao i u Ivanovu i Banatskom Brestovcu, a pojedine cisterne će kružiti.

Izvor: Tanjug