Vraća se februarski raspust, odmor i tokom januara

Učenici osnovnih i srednjih škola u Srbiji imaće raspust u školskoj 2015/16. godini umesto u januaru, tokom februara, kako je nekada bilo u našim školama.

.

Zimski rapust će biti od 1. do 16. februara, uključujući i državni praznik, Dan državnosti, rekla je Tanjugu pomoćnica ministra prosvete Snežana Marković.

Pre toga, učenici će imati mini odmor zbog novogodišnjih i božićnih praznika, i tajaće od četvrtka, 31. decembra 2015. godine, do 10. januara 2016. godine, predviđeno je kalendarom rada škola za narednu godnu, koji je usvojilo Ministarstvo prosvete.

Marković je rekla da je jedan od razloga za ovu odluku to što je do sada prvo polugodište bilo nesrazmerno kraće u odnosu na drugo.

Škole su kajem septebmra i u oktobru organizovale eksukrzije, što je dodatno smanjivalo vreme za proveru, ocenjivanje ucenika pa je decembar bio stresan i za đake i nastavnike u trci da ispune plan.

"Vraćanjem raspusta, kako je nekada bilo, želeli smo upravo to, da učinimo da prvo i drugo polugođe budu relativno jednakog trajanja", rekla je Marković.

Takođe, januar će biti finiš prvog polugodišta, pa će odmor početkom tog meseca značiti deci koja žele da poprave ocene i da se pripreme za pismene koji su uglavnom poslednje nedelje polugođa.

Drugi argument je što je poslednjih godina uglavnom februar hladiniji od januara pa je stizalo puno zahteva iz sredina gde škole nisu priključene na toplane i u kojima je u tom periodu teško i doći do škole, rekla je ona i istakla da su, između ostalog, inicijatvie za pomeranje zimskog raspusta stigle iz škola zlatiborskog okruga

Preostala tri raspusta, novembarski, prolećni i najduži, letnji, takođe ostaju. Prvi odmor biće od 7. do 11. novembra. Prolećeni raspust trajaće od 28. aprila do 3. maja, a letnji raspust počinje 15. juna.

"Pratićemo, da vidimo kakvo je zadovoljstvo nastavnika, učenika i kakva su iskustva", rekla je Marković.

Za đake u Vojvodini zadužen je pokrajinski sekretarijat i školski raspusti su nešto drugačiji, zbog višenacionalne sredine.

Izvor: Tanjug