Uzbunjivači od petka pod zaštitom novog zakona

Uzbunjivači, hrabri pojedinci koji su spremni da progovore i otkriju slučajeve zloupotrebe javnog interesa, od 5. juna biće zaštićeni prvim Zakonom o zaštiti uzbunjivača, koji će im pružiti efikasniju sudsku zaštitu i ubrzati reagovanje države i društva.

.

Tim zakonom, kako je objasnio ministar pravde Nikola Selaković na konferenciji za medije u Vladi Srbije, uvodi se poseban sistem posebne vrste praćenja i evidencije predmeta u vezi sa uzbunjivanjem, koji će, bez obzira na to da li su predmeti višeg, osnovnog, prekršajnog ili upravnog suda, nositi posebnu oznaku koje će omogućiti da se prati uspešnost primene zakona.

Zakon se odnosi i na one koji su povezani sa uzbunjivačima, koji trpe štetne posledice zbog toga i pruža punu zašitu onima koji prijavljuju sumnju na korupciju ili slučaj zloupotrebe javnog interesa, čime se otklanjaju nedostaci neadekvatne i nedovoljne zaštite pojedinih kategorija uzbunjivača.

Nova zakonska rešenja predviđaju da osobe koje prijave korupciju ili zloupotrebu u vezi sa svojim radnim odnosom, bez obzira na status koji imaju u preduzeću, ne mogu biti stavljena u nepovoljan položaj zbog toga, jer im država nudi sudsku zaštitu koju će ostvarivati tužbom pred nadležnim sudom u hitnom postupku.

Radnu grupu koja je radila na izradi zakona činili su predstavnici sudija, tužilaca, državnih organa, sindikata, nevladinih organizacija, kao i sami uzbunjivači.

Prema Selakovićevim rečima usvajanjem Zakona o zaštiti uzbunjivača, Srbija je postala pionir u ovom delu Evrope jer je jedna od pet država u Evropi koja ima takav zakon.

"Savet Evrope ga je ocenio kao jedan od najboljih zakona, koji uređuju borbu protiv korupcije i zaštitu uzbunjivača. Donošenje ovog zakona bilo je definisano i Nacionalnom strategijom za borbu korupcije 2013 - 2018., odnosno njenim Akcionim planom", rekao je Selaković podsetivši da je taj zakon usvojen 25. novembra prošle godine.

On je dodao i da široko rasprostranjena korupcija u našem tranzicionom društvu potpuno opravdava potrebu za donošenjem posebnog zakona kao pravnog okvira za zaštitu uzbunjivača.

"Zakon o zaštiti uzbunjivača predstavlja pravo savezništvo građana i države u borbi protiv korupcije i zloupotrebe javnog interesa. Država će prvi put u potunosti moći da stane iza onoga ko trpi posledice jer brani javni intres i jer se drznuo da upre prstom i kaže - ovo je krivicno delo i ja o tome neću da ćutim", istakao je Selaković.

Otpravnik poslova ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Gordon Dugud čestitao je Vladi Srbije na stupanju na snagu Zakona o zaštiti uzbunjivača, poručivši da se nada da će on pomoći Srbiji da ojača vladavinu prava, da se uspešnije bori protiv korucpije i da ona bude transparentna.

Pravni zastupnik u organizaciji „Pištaljka" Jelena Stojanović apelovala je na nadležne organe da novi zakon dosledno primenjuju, kao i da u toj primeni budu dosledni.

Na pitanje novinara hoće li biti retroaktivne primene zakona, Selaković je odgovorio da retroaktivnost u primeni zakona nije poželjna, ali da je u ovom slučaju u pitanju viši društveni interes.

Izvor: Tanjug