Info

Namanje 800 žrtava vrelog talasa u Indiji

Najmanje 800 ljudi je umrlo od vrelog talasa koji poslednjih dana pogađa velike delove Indije, a temperature se u nekim oblastima blizu 50 podeljka na Celzijusovoj skali.
26.05.2015. - 16:13h

U bolnicama je vanredno stanje jer stalno pristižu žrtve toplotnih udara, a vlasti savetuju građane da ako mogu ostanu kod kuće, a ako moraju da izađu nose suncobrane, kape, pamučnu odeću, da piju više tečnosti i da ne rade na otvorenom u doba najvećih vrućina, prenosi AFP. 

U najviše pogođenoj saveznoj državi Andra Pradeš, na jugu Indije, u poslednjih nedelju dana registrovana je 551 žrtva vrućina.

U susednoj saveznoj državi Telangana od prevelikih vrućina je stradala 231 osoba. 

U saveznoj državi Orisa, na zapadu Indije, potvrđena je smrt 11 osoba kao posledica vrelog talasa, dok je u saveznoj državi Zapadni Bengal, na istoku Indije, vrućinama podleglo 13 ljudi. 

Prema pisanju lista Hindustan tajms, temperatura u prestonici Nju Delhiju od 45,5 stepeni Celzijusa, registrovana juče, je najviša za poslednje dve godine. Ovaj list je na naslovnoj strani objavio fotografiju delhijskog asfalta koji se topi, dok se bele linije " zebre" na pešačkom prelazu uvijaju i nestaju. 

U Indiji svake godine na vrhuncu letnjih vrućina umiru stotine ljudi, najčešće iz najsiromašnijih slojeva društva, dok hiljade ostaju bez struje jer je i tako slaba elektromreža dodatno opterećena neprestanim radom klima uređaja. 

Hindustan tajms upozorava da bi u nekim od najteže pogođenih saveznih država suša mogla da nastupi pre nego što stignu monsunske kiše. 

U saveznoj državi Kerala, na krajnjem jugu Indije, monsunske kiše bi mogle da stignu već krajem ovog meseca, ali će proći nedelje dok stignu do sušnih visoravni na severu zemlje.

Izvor: Tanjug