Varufakis: Grčka posvećena reformama, ali...

Grčka je posvećena liberalizaciji ekonomije, reformisanju penzionog sistema i očuvanju održivog primarnog budžetskog suficita, poručio je ministar finansija te zemlje, Janis Varufakis.

.

Atina, međutim, ne može da ispuni zahteve svojih kreditora koji se tiču dodatnih mera štednje u 2015. i u narednim godinama, jer bi to ugrozilo sposobnost države da sprovede neophodne strukturne reforme, navodi Varufakis u autorskom tekstu za italijanski list Sole 24 ore.

Isključena sa tržišta obveznica i uz zaključanu isplatu tranše kredita pomoći, Grčka je posvećena otplati dugova kreditorima, ali su joj, da bi u tome uspela, hitno potrebna dodatna sredstva, saopštila je juče vlada u Atini, koja idućeg meseca treba da vrati 1,6 milijardi evra Međunarodnom monetarnom fondu.

Spremnost Atine da sprovede seriju reformi, Varufakis je detaljno objasnio u kolumni za italijanski dnevni list.

"O čemu govorimo? O nezavisnoj poreskoj službi, očuvanju razumnog primarnog budžetskog suficita, razumnom i ambicioznom programu privatizacije, istinskoj reformi penzionog sistema, liberalizaciji tržišta robe i usluga", piše ministar.

Grčka, po njegovom mišljenju, neće uspeti da ostvari te ciljeve ako pokuša da dostigne "nepodnošljivo visok" primarni suficit koji zahtevaju kreditori.

"Naša vlada ne može i neće da prihvati lek koji bi se u roku od pet godina pokazao gorim od bolesti", poručio je Varufakis.

Međunarodni kreditori treba da se presaberu i doprinesu postizanju novog sporazuma o kreditu za Grčku, izjavio je Varufakis.

"Vreme je da se institucije, pre svega Međunarodni monetarni fond (MMF), presaberu i dogovore sa nama", rekao je Varufakis za američku televiziju Si-En-En.

Grčkoj ponestaje novca u vreme dugotrajnih pregovora sa kreditorima, MMF-om, EU i Evropskom centralnom bankom, o reformama neophodnim za otključavanje preostale tranše kredita pomoći vredne 7,2 milijarde evra.

Grčka sledećeg meseca neće otplatiti novu tranšu duga MMF-u zato što nema novca, izjavio je tokom vikenda grčki ministar unutrašnjih poslova Nikos Vucis. "Četiri rate duga MMF-u koje treba da budu isplaćene u junu iznose 1,6 milijardi evra, ali taj novac neće biti isplaćen, jer ga nemamo. To je poznata činjenica", rekao je Vucis za grčku televiziju Mega, a preneo Rojters.

Dan kasnije, portparol grčke vlade Gabrijel Sakelaridis izjavio je da će Grčka nastaviti da otplaćuje dugovanja svojim međunarodnim kreditorima sve dok bude bila u mogućnosti da to čini.

Izvor: Tanjug