Preventivne pripreme - nema opasnosti od poplava

Sektor Ministarstva unutrašnjih poslova za vanredne situacija danas je preventivno upozorio lokalne samouprave da podignu stepen pripravnosti zbog najavljenih padavina, iako se ne očekuje izlivanje reka.

.

Predstavnici tog Sektora, koji su takođe u pripavnosti i danas su na terenu, a načelnik Predrag Marić, koji je obišao neke od potencijalno kriznih tačaka na rekama, kaže da je situacija pod kontrolom.

Marić je posle obilaska opštine Ub rekao da se prema najavama Republičkog hidrometeorloškog zavoda očekuje veća količina padavina i da su zato sve lokalne samouprave upozorene da u narednih 48 sati podignu stepen pripravnosti.

"Obišli smo potencijalno kritična mesta i trenutno smo u Ubu... pogledali smo radove na čišćenju kanala koji se obavljaju i za sada je situacija pod kontrolom", rekao je Marić Tanjugu.

On je istakao i da su "svi naši timovi na potencijalno kriznim mestima i ako se ovako (sa količinom padavina i preventivnim radom) nastavi mislim da ćemo proći bez problema".

Marić je istakao i da "nema razloga za brigu i da je apsolutno sigurno da se scenario od prošle godine (sa poplavama) neće ponoviti".

"Ono što je potencijalna opasnost su bujični vodotokovi i zato smo i podigli stepen pripravnosti svih naših jednica... u okolini Uba je i regionalni tim za spasavanja na vodi koji je tu za svaki slučaj, kako bi ispratio situaciju narednih 48 sati", rekao je Marić.

RHMZ: Veći porast vodostoja na Dunavu i Savi

Na Dunavu i Savi vodostaji će biti u većem porastu u naredna četiri dana, dok je na petnaestak manjih reka danas prognoziran "manji i umereni porast vodostaja".

Na Dunavu i Savi "vodostaji će biti u većem porastu sa mogućnošću dostizanja i kratkotrajnog prevazilaženja granica redovne odbrane od poplava kod Novog Sada na Dunavu, odnosno kod Šapca na Savi 30. i 31. maja", upozorio je Republicki hidrometeorloški zavod.

Dodaje se i da će danas i sutra na Jadru, Kolubari, Ljigu, Ubu, Tamnavi vodostaji biti u manjem i umerenom porastu bez dostizanja upozoravajućih nivoa.

Manji i umereni porast vodostaja prognoziran je, danas i sutra i na pritokama gornjeg toka Zapadne Morave, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lugomiru, Lepenici, Mlavi, Peku i Timoku.

Izvor: Tanjug