Grčka: Otplaćivaćemo dugove sve dok budemo mogli

Grčka će nastaviti da otplaćuje dugovanja svojim međunarodnim kreditorima sve dok bude bila u mogućnosti da to čini, izjavio je portparol grčke vlade Gabrijel Sakelaridis.

.

"Odgovornost je vlade da otplaćuje svoja dugovanja, ali je i odgovornost kreditora da ispunjavaju svoje obaveze", rekao je Sakelaridis, osvrnuvši se na blokiranu tranšu kredita pomoći Atini, a prenela agencija Frans pres.

Grčki ministar unutrašnjih poslova Nikos Vucis izjavio je juče da Atina neće sledećeg meseca otplatiti novu tranšu duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) zato što nema novca.

"Četiri rate duga MMF-u koje treba da budu isplaćene u junu iznose 1,6 milijardi evra, ali taj novac neće biti isplaćen, jer ga nemamo", rekao je Vucis za grčku televiziju Mega, a preneo Rojters.

Grčka levičarska vlada već mesecima pregovara sa kreditorima (MMF, EU i Evropska centralna banka) u pokušaju da otključa isplatu poslednje tranše kredita pomoći vredne 7,2 milijarde evra. Pregovori su zapeli oko smanjenja penzija, reforme tržišta rada, fiskalne poltike i povećanja poreza na dodatu vrednost, koje zahtevaju kreditori, a koje vlada u Atini okleva da sprovede.

Izvor: Tanjug