MUP-u od Rusije najmodernija vatrogasno-spasilačka vozila

Predstavnici Ruske Federacije uručili su jedinicama MUP-a Srbije vatrogasno-spasilačku tehniku, vrednu više od devet miliona dolara koja će biti raspodeljena u više gradova, a premijer Aleksandar Vučić rekao je da je ta donacija simbol dobrih političkih i ekonomskih odnosa dve zemlje koje srpski narod zna da ceni.

.

MUP je na korišćenje dobio sedam vatrogasnih vozila zapremine šest i 3,2 kubna metra, tri operativno-spasilačka vozila, komplet od dva komada robototehničkog vatrogasnog kompleksa sa daljinskim upravljanjem "MVF 5".

"Potpuno sam siguran da će Srbija i Rusija nastaviti uspešnu saradnju u interesu dve zemlje i naroda i uveren sam da srpski narod ume i da će umeti da ceni rusku podršku", rekao je Vučić, dodajući da Rusija, čak i u ne tako lakim momentima za sebe, vodi računa o Srbiji i prijateljskom srpskom narodu.

"Ova vozila su najbolji znak i simbol naših dobrih političkih i ekonomskih odnosa", rekao je Vučić.

Premijer je zahvalio Vladi Rusije, predsedniku Vladimiru Putinu i ambasadoru Aleksandru Čepurinu na najvećoj donaciji u sektoru vanrednih situacija koju je Srbija ikad dobila.

Vučić je rekao da je prosečna starost vozila u tom sektoru 28 godina, a da će vozila koje je MUP dobio, koja su poslednja reč tehnike, biti raspoređena po gradovima u Srbiji.

"Vatrogasci su mi rekli da su veoma srećni, ovako nešto nismo ni sanjali", rekao je Vučić.

Premijer je, upitan o prednostima vozila koje je Srbija dobila, rekao da te mašine odlaze tamo gde ljudi ne smeju.

"Tamo gde se suočavamo sa katastrofama u vezi sa hemijskim supstancama, tamo idu roboti... Gledali smo gde nam je hemijska industrija najrasprostranjenija i zato četiri robota idu u Beograd, Novi Sad, Niš i Pančevo", rekao je Vučić.

Navodeći da je prosek starosti voznog parka u sektoru za vanredne situacije oko 28 godina, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da će ruska donacija biti od nemerljive važnosti pri gašenju požara u Srbiji.

Stefanović je rekao da ova donacija svakako i pokazatelj dobrih odnosa Srbije i Rusije.

Ministar je zahvalio ruskim kolegama koji su tokom prošlogodišnjih poplava u Srbiji prvi priskočili u pomoć i za manje od 24 sata pristigli u pomoh.

Stefanović je, upitan da li je Srbija spremna za vanredne situacije, rekao da očekuje da ćemo ove godine biti spremni za požare.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin rekao je da Srbija i Rusija imaju dugu istoriju dobrih odnosa i da su uvek pomagale jedna drugoj.

"Rusija se trudi, u skladu sa svojim mogućnostima, da pomaže Srbiji", rekao je Čepurin, dodajući da Rusija aktivno učestvuje u obnovi teritorija koje su bile bombardovane 1999. godine.

On je podsetio i da u Nišu postoji Srpsko-ruski humanitarni centar i da će tokom ove godine 200 Srba proći obuku u Rusiji.

Izvor: Tanjug