Svečano otvoren vrtić u naselju Stepa Stepanović

Vrtić "Mala sirena" u naselju Stepa Stepanović na Voždovcu danas je svečano otvoren, a gradonačelnik Siniša Mali rekao je da će ove godine u beogradska obdaništa biti upisano bar 1.500 mališana više nego što je to bio slučaj prethodne.

.

"Ove godine smo bliži nego ikada da imamo najmanji broj nedostajućih mesta na teritoriji grada", rekao je Mali novinarima i dodao da je u proteklih godinu dana, uključujući i vrtić "Mala sirena", na teritoriji Beograda otvoreno četiri vrtića za 1.000 mališana.

Do kraja godine, kako je rekao, biće otvoreno još dva ili tri vrtića za još 500 mališana.

"Na dobrom smo putu da do kraja godine imamo tačnu informaciju koliko još mesta nedostaje u vrtićima kako bi napravili plan kako da rešimo taj problem i da na kraju mandata nemamo nijedno mesto na čekanju u vrtićima u gradu", naveo je Mali.

On je podsetio da su ove godine, po prvi put, i privatni vrtići uključeni u sistem rešavanja problema manjka mesta, zbog čega se sa konkursom za upis krenulo ranije, a kako bi bilo vremena da se kapacitetima privatnih vrtića popune nedostajuća mesta.

Komentarišući pisanja pojedinih medija da će ispod crte sigurno ostati od 5.000 do 6.000 dece, Mali je rekao da ne bi licitirao sa tim i da ne zna kako se došlo do te informacije s obzirom da će tek 25. maja biti završen konkurs kada će se znati kolika je popunjenost u gradskim vrtićima.

"Nakon toga idemo da decu koja nisu našla mesta u gradskim vrtićima, upišemo u privatne i tek na kraju ćemo znati koliko je nedostajućih mesta za ceo Beograd", naveo je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, do prošle godine, 25. maj bi bio poslednji korak za roditelje i ukoliko njihova deca ne bi dobila mesto u gradskom vrtiću "to bi bilo to".

Ove godine, ponovio je, prvi put se nudi mogućnost da pokušaju da upišu decu u privatne vrtiće, a roditelji i u gradskim i u privatnim obdaništima imaće iste mogućnosti subvencionisanja.

Mali je objasnio i da, ako neka deca idu u privatne vrtiće, a žele u gradske, povećaće se broj slobodnih mesta u privatnim, što sznači da će veći broj mališana svakako dobiti mesta.

"Krajnji rezultat treba da bude manje dece na listi čekanja, kada ispunimo sve kapacitete gradskih i privatnih vrtića. Sva deca su što se mene tiče jednaka, a 55 privatnih ustanova koje imaju licencu imaju jednake uslove za rad i kao i gradski vrtići, svi su pod inspekcijskim nadzorom Sekretarijaza za obrazovanje", objasnio je.

Govoreći o novom vrtiću u Stepi Stepanović, Mali je rekao da on počinje sa radom danas, a formalno od ponedeljka i u njemu će mesta naći oko 300 mališana.

Kako je dodao, reč je o jednom od najmodernijih i najlepših vrtića u Beogradu i predstavljaće lepo okruženje za mališane i vaspitače.

Gradonačelnik je podsetio i da je prošle godine otvorena Osnovna škola "Danilo Kiš" u naselju Stepa Stepanović, dodajući da će u narednih nekoliko sedmica biti otvorena i ambulanta.

"Tako ćemo pokušati da rešimo probleme koje su stanari ovog dela grada imali zbog promašaja u projektu. Zajedno sa građanima i Opštinom Voždovac rešavamo probleme i siguran sam da ovo naselje postaje jedno od elitnijih mesta za život na teritoriji grada", zaključio je Mali.

Izvor: Tanjug