Tasovac otvorio Paviljon Srbije na Venecijanskom bijenalu

Na najznačajnijoj umetničkoj smotri u svetu, Bijenalu umetnosti u Veneciji, ministar kulture Ivan Tasovac danas je otvorio Paviljon Srbije, na kojem našu zemlju predstavlja umetnik Ivan Grubanov sa projektom "Ujedinjene mrtve nacije".

.

Otvaranju je prisustvovao veliki broj ljudi, među kojima su bili akademik Vladimir Veličković, reditelj Emir Kusturica, vajar Mrđan Bajić, ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco, kustosi Muzeja savremene umentosti u Beogradu i drugi.

Bijenale umetnosti u Veneciji u svom 56. izdanju odgovora na temu "Sve budućnosti sveta" i na njemu učestvuje 136 umetnika iz 53 zemlje koje je umetnički direktor Okvui Envezor odabrao za centralnu izložbu.

Pošto nije bilo ozvučenja ministar je u šaljivom stilu rekao da smo postigli istorijski kontinuitet sa prvim Bijenalom pre 120 godina pošto ni tada nije bilo mikrofona što je izazvalo aplauz svih prisutnih.

"Nije bilo bitno šta ko kaže, već koliko glasno to kaže. Na žalost to ostaje primenljivo i pored toga što postoje mikrofoni", nastavio je on u istom duhu.

Tasovac je napravio paralelu uporedivši smotru sa Olimpijskim igrama u sportu, jer se na obe predstalja veliki broj zemalja. "Ali za razliku od sporta u kojem neko treba da izgubi da bi se drugi radovali u kulturi je upravo obrnuto. Tu svi dobijaju - i umetnici i publika, čitave zemlje i društva", istakao je ministar.

On je izrazio uverenje da među publikom ima onih koji nikada nisu posetili Srbiju, "ali verujem da nema nikog ko nije pročitao knjigu Žila Verna 'Put oko sveta za 80 dana', a mi danas na ovom mestu za 80 sati ili 80 minuta možemo da prođemo kroz savremenu umetnost pet kontinenata".

Tasovac je napomenuo da treba što bolje da se upoznajemo kroz različitosti kultura jer će time i budućnost sveta biti izvesnija, dok je kustos Lidija Merenik ocenila da izloženi rad postavlja veoma važna pitanja iz domena umetnosti, odnosa umetnosti i politike i strategija koje se tiču savremenih umetnosti.

Veličković je za Tanjug rekao da je rad Grubanova koncepcijski pun pogodak i da se uklapa u problematiku Bijenala. On je ocenio da je rad jasan, precizan i da predstavlja efektno uspešnu participaciju na Bijenalu.

Kusturica je takođe ocenio da rad izaziva snažan utisak i da govori o istoriji ljudskog društva i nestajanju država koje nisu imale snafe da opstanu.

Posetioci Paviljona Srbije su bili oduševljeni pozitivnom atmosferom koja inače vlada na ovoj smotri savremene umetnosti u svetu ocenivši da je sve opušteno, neusiljeno, spontano i da se na pravi način može doživeti umetnost.

"Ujedinjene mrtve nacije" su podna instalacija koja je izvedena na čitavoj površini poda Paviljona i koju čine materijalni ostaci performativnog procesa izlaganja dejstvu mešavine hemikalija i boje 100 državnih zastava, zemalja koje su prestale da postoje u 120 godina dugoj istoriji Bijenala u Veneciji.

Instalacija podrazumeva izlaganje zastava i njihovih otisaka, grupisanih na podu tako da bude jasna njihova kauzalna veza.

Posetioci Paviljona se slobodno kreću između tih podnih kompozicija, odnosno gaze po islikanim površinama, a sam rad prikazuje kreiranje slika na sirovom platnu uz pomoć zastava koje ujedno služe kao modeli, oruđe i slikarski materijal.

Na belini unutrašnjih zidova Paviljona nalaze se bela trodimenzionalna slova sa nazivima i navedenim godinama trajanja svake države, odnosno nacije čije su zastave i njihovi otisci obuhvaćeni instalacijom, a po uzoru na natpis "Jugoslavia" na pročelju fasade sada Paviljona Republike Srbije.

aj projekat se u formalnom, medijskom i konceptualnom smislu nadovezuje iz prethodnog projekta istog umetnika "Mrtve zastave" i problematizuje ne samo narative koje zastave, kao simboli, proizvode, već na autentičan način preispituje političke i ideološke propozicije Bijenala kao institucije.

Smotra je do sutra otvorena za učesnike i ljude iz struke, dok će publika moći da je pogleda od 9. maja do 22. novembra.

Predsednik Bijenala u Veneciji je Paolo Barata, a organizatori su najavili 44 prateća događaja na kojima će se predstaviti neprofitne nacionalne i internacionalne organizacije i institucije.

Izvor: Tanjug