Dojče Vele: Pet razloga za ostanak Grčke u evrozoni

Grčka nikada nije bila tako blizu da odustane od evra kao zajedničke valute, ali postoji pet jakih razloga zašto se to neće dogoditi, smatra ekonomski komentator Dojče Velea Maks Hofman.

.

Kao prvi razlog on je u tekstu, koji danas donosi nemački javni servis, naveo da tonije ni malo jednostavno i da Grčka ne može „slučajno" da isklizne izmonetarnog saveza, jer međunarodnefinansijske institucije nisu toliko nemoćne.

AkoGrčka ne plati samo jednu mesečnu ratu MMF-u, onda su zvanicno bankrotirali,ali direktorka MMF-a Kristin Lagard, neće odmah proglasiti platežnunesposobnost Grčke, već se tako nešto mora formalno potvrditi, a to trajenekoliko dana. Čak i posle toga, MMF ima još političkog manevarskog prostoraako Grci obećaju poboljšanje, smatra Hofman.

Drugi razlog je taj što odustajanje od evra nije neizostavno jeftinija varijanta.

Verujese da bi, za Grčkom, istim putem, zahvaljujući raznim špekulantima, pošle iItalija i Portugalija i da bi "zaraza" mogla da zahvati još neke države.Evropska unija je spremnija za takve slucajeve nego pre nekoliko godina, ali uBriselu niko nije spreman da isključi tu mogucnost.

Evropskaunija bi u svakom slučaju morala da pomagaže Grčkoj i posle njenog napuštanjaevrozone, što bi doveo do potpunog sloma grčke ekonomije. Svejedno je da li bionda Grčka bila članica Evropske unije ili ne, Brisel bi morao da pomogne. Tone bi bilo mnogo jeftinije od ostanka Grcke u evrozoni.

Kaotreći razlog Hofman je naveo da je izlazak Grčke iz evrozone "geopolitickabesmislica".

Grčkadeo nestabilnog Balkana, tradicionalni prijatelj Rusije i kapija za izbegliceiz Sredozemlja. Da li ostale članice Evropske unije zaista žele da potisnutakvu zemlju u izolaciju sa nesagledivim geopolitickim posledicama, pita se Hofmani ističe da se i u izboru reči poslednjih nekoliko dana čuje se da su brojnievropski političari počeli da obrazlažu pomoć Grčkoj geopolitički, a ne višeekonomski.

Ciprasovstav i ponašanje su osnova četvrtog razloga grčkog ostajanja u evrozoni.

Hofmannavodi da u Briselu postoje ozbiljne analize da je samit "loše raspoloženihministara finansija" u Rigi bio prekretnica i da je grcki premijer Ciprasshvatio da u toj partiji pokera više nema ni jednog keca u rukavu i da je zbogtoga zamenio svog glavnog pregovarača.

"Očitoće trojka sada pregovarati sa ljudima koji se razumeju u svoj posao i nesanjaju ideološke snove", kaže Hofman.

Peti,ali ne i najmanje važan, razlog ima devizu "Unija je - Unija" ipredstavlja osnovu za očuvanje evropske ideje.

AkoGrčka istupi, monetarna unija više neće biti pravi savez, već bi, psihološkigledano, više odavala utisak zone fiksnih monetarnih kurseva.

Utakvoj situaciji primetno bi oslabila motivacija za jače ekonomsko, ali ipolitičko povezivanje, pa bi evropska ideja pretrpela težak udarac.

"Krupniigraci u Evropskoj uniji će učiniti sve da to spreče", poručuje Hofman.

Izvor: Tanjug