Uhapšena osoba koja se povezuje s napadom u Zvorniku

Jedna osoba je uhapšena jer se dovodi u vezu sa sinoćnjim terorističkim napadom u Zvorniku u kojem je jedan policjac ubijen a dvojica ranjena, dok je napadač likvidiran u razmeni vatre.

.

Uhapšen je A.F.H. i priveden u službene prostorije Regionalne kancelarije SIPA u Tuzli, gde se nad njim vrši kriminalistička obrada nakon čega će biti predata Tužilaštvu BiH na dalje postupanje, prenela je agencija Fena.

Hapšenje su obavili pripadnici zajedničkog istražnog tima koji čine pripadnici SIPA i MUP-a RS.

Mediji u BiH pišu da je osoba koja je uhapšena Avdulah Hasanović, koji je do prošle godine boravio u Siriji, pišu mediji u BiH.

Navodi se da je napadač Nerdin Ibrić, koji je smrtno stradao u sinoćnjoj razmeni vatre sa policijom, intenzivno se družio sa Hasanovićem, javila je Federalna TV.

Podseća se da je Hasanović je ranije hapšen u akciji bezbednosnih službi Damask zbog sumnje da je bio pripadnik ISIL-a. Bio je uhapšen u septembru 2014. godine, kada i Husein Bilal Bosnić, optužen za vrbovanje i podstrekivanje na terorizam, piše portal Klix.ba.

Tim SIPA i MUP-a RS je rano jutros završio uviđaj na licu mesta, a obavili su i pretrese objekata na dve lokacije na području opštine Zvornik s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji se mogu dovesti u vezu s krivičnim delom terorizam.

Izvršenim uviđajnim radnjama i pretresima pronađeni su i privremeno oduzeti određeni predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku i prikupljeni tragovi na licu mesta koji će poslužiti u rasvetljavanju ovog krivičnog dela, saopšteno je iz SIPA.

Istovremeno se u svojstvu svedoka saslušava veći broj osoba.

Dan nakon terorističkog napada na policijsku stanicu u Zvoniku, kada je jedan policajac ubijen, zasedaće državni vrh BiH - Predsedništvo i Savet ministara, a po nalogu Tužilaštva formiran je istražni tim s ciljem potpunog rasvetljavanja tog nemilog događaja koji, prema oceni nadležnih, preti da destabilizuje situaciju u toj državi.

Motivi napada još nisu poznati a, prema svim izveštajima, u Zvorniku je jutros mirno, mada napeta, i uz pojačano prisustvo policije.

Osudi napada priključio se i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko istakavsi da je Obaveštajno-bezbednosna agencija (OSA) upozorila policijske agencije još prošlog petka da će se desiti napad na jednu policijsku stanicu. On je ocenio da poslednji događaj predstavlja "crveni karton za policijske agencije u BiH zbog njihove nesaradnje".

O tome je sinoć govorio i predsednik Srpske Milorad Dodik istakavši da je sinoćnji napad dokaz da Srpska ne može da računa na obaveštajne izvore iz BiH.

Dodik je istakao da je ovo napad na institucije sistema i da sigurno nije individualan čin, mada će, kaže, svi pokušati da to na taj način prezentuju.

Inače, napad na policijsku stanicu u Zvorniku je treći teroristički akt u BiH u poslednjih nakoliko godina. U napadu na policijsku stanicu automobilom-bombom u Bugojnu 2010. godine poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, a godinu dana kasnije vehabija Mevlid Jašarevicvh je kalašnjikovom pucao na Ambasadu SAD u Sarajevu i pri tom ranio jednog policajca.

Savet ministara BiH nedavno je usvojio Strategiju borbe protiv terorizma od 2015. do 2020. godine.

Sinoćni napad na policijsku stanicu u Zvorniku s pažnjom prate mediji u regionu, ali i svetu.

Vlada Republike Srpske osudila je na noćašnjoj sednici u Banjaluci ovaj teroristički akt, a premijerka Željka Cvijanović pozvala je sve građane i institucije na mir i toleraciju, kao i uzdržavanje od jezika mržnje, posebno na društvenim mrežama.

Predstavnici Vlade RS poručili su da je bezbednosna situacija u RS pod kontrolom i da će narednih dana sagledati kapacitete policije u globalnoj borbi protiv terorizma u državi.

Šef bosansko hercegovačke diplomatije Igor Crnadak upozorava da se radi o "kritičnoj situaciji u kojoj svi treba da pokažu odlučnost".

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić je rekao da ovakve stvari ne mogu biti tolerisane i najavio da će u saradnji s Tužilaštvom BiH otpočeti oštru i represivnu akciju, a direktor SIPA Goran Zubac takođe je najavio suzbijanje terorizma.

Prema njegovim rečima, napad na policijsku stanicu u Zvorniku je dokaz da u BiH postoji terorizam, te da je ovo izražen teroristički napad.

Zvorničani ne žele mnogo da govore o terorističkom napadu, a prema najavama direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića povećani stepen bezbednosnih mera ostaće na snazi zbog straha od novih napada.

Kako sanaje portal "Klix", specijalne jedinice biće pojačano raspoređene ispred ambasada Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, odnosno ispred diplomatsko-konzularnih predstavništava zemalja koje prednjače u borbi protiv međunarodnog terorizma.Predsednik i potpredsednik Republike Srpske Milorad Dodik i Ramiz Salkić zajedno su osudili teroristički čin u Zvorniku i pozvali na mir i toleranciju među građanima.

Posle sastanka u Banjaluci, održanog povodom napada na policijsku stanicu u Zvorniku, uputili su poruku Srbima, Bošnjacima i Hrvatima na mir, saradnju i suživot, prenela je agencija Fena.

Dodik je kazao da jedan čin ne treba identifikovati s narodom kojem pripada napadač i ukazao na potrebu da se sačuva mir i stabilnost.

Ukazao je i na potrebu veće saradnje bezbednosnih agencija u borbi protiv terorizma i pohvalio rad policije RS jer je vrlo brzo reagovala nakon napada na policijsku stanicu u Zvorniku ne dozvolivši bilo kakve druge incidente.

Dodik je naveo da je terorizam globalna pretnja i da je neophodna veća saradnja po tom pitanju svih država.
"RS će kao odgovor na ovaj čin učiniti sve da poboljša kapacitete policije da se može suprostaviti ovakim napadima", rekao je Dodik, ističući da se pokazalo opravdanim uspostavljanje uprave za borbu protiv terorizma u okviru MUP RS.

I potpredsednik RS Ramiz Salkić je kazao da je neophodno smiriti tenzije nakon dešavanja u Zvorniku i sačekati istragu koja će pokazati šta se tačno dogodilo.
"Postupajući tužilac je ocenio da se radi o terorističkom aktu", rekao je Salkić, naglasivši da niko nema pravo da uzima pravdu u svoje ruke jer je to nadležnost pravosuđa.

To što se desilo u Zvorniku, kazao je, nije u interesu Bošnjaka jer oni žele mir, toleranciju i suživot.
On je naveo da treba ispitati šta se sve desilo, da li ima saučesnika, kao i da institucije sistema treba da preduprede sve radnje kako se ovakvi slučajevi ne bi u budućnosti dešavali.

U sinoćnjem napadu Nerdina Ibrića na policijsku stanicu u Zvorniku ubijen je jedan policajac a dva su ranjena, dok je Ibrić ubijen u pucnjavi.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač tvrdi da je bezbednosna situacija u Zvorniku, posle terorističkog napada na policijsku stanicu u tom gradu, na najvišem nivou i da nema uznemirenja kod građana niti u drugim delovima RS.

Inače, on je danas obišao policajce ranjene u tom napadu, čije je zdravstveno stanje stabilno, prenela je agecnija Fena.

Lukač je potvrdio da je privedena jedna osoba s kojom je bio u kontaktu napadač na policijsku stanicu u Zvorniku Nerdin Ibrić, koji je stradao u razmeni vatre sa policijom.

Reč je, kako je rekao, o osobi koja je već ranije policijski "obrađivana" i po pitanju odlaska na ratište u Siriju .Neki tragovi vode prema vehabijskim pokretima na drugim lokacijama. Mi intenzivno radimo na terenu sa SIPA i drugim agencijama na ovom slučaju, rekao je ministar unutrašnjih poslova RS.Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak osudio je teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku upozorivši da opasnost još preti i da BiH mora dobiti "bitku protiv terorizma".

Crnadak je ocenio da je taj napad izveden "podlo i brutalno", te da nije reč o običnom incidentu koji se može zaboraviti danas ili sutra.

On je na konferenciji za novinare u Sarajevu poručio da posledice tog napada mogu biti opasne i dugoročne.
"To je bio napad na budućnost svih nas koji živimo ovde", jasan je Crnadak.

Kako je konstatovao, terorizam je globalna pretnja, ali bez obzira na to BiH ima obavezu da dokaže da je spremna da mu se suprotstavi.
"Meriće nas po tome kako ćemo reagovati i zato je reakcija tela vlasti od ključnog značaja", naveo je Crnadak i dodao da je napad u Zvorniku ujedno pokušaj zaustavljanja pozitivnih procesa nakon što je Evropska unija aktivirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s BiH (S SP).

Prema njegovom mišljenju, prenosi Hina, državu čeka još izazova i verovatno će se ova bitka nastaviti, a ključno pitanje je "hoće li pobediti narod ili teroristi".

Državne institucije, diiplomatska predstavništva i pojedinci najoštrije su danas osudili teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku, kada je jedan policajac poginu, a dvojica ranjena, apelujući na mir i uzdržavanje od govora mržnje i podizanja tenzija.

Tročlano Predsedništvo BiH je pozvalo nadležne pravosudne organe na svim nivoima da u međusobnoj saradnji i koordinaciji hitno sprovedu detaljnu istragu s ciljem potpunog rasvetljavanja i utvrđivanja svih okolnosti počinjenog krivičnog dela, uključujući motive napada kao i eventualnu povezanost drugih osoba ili saučesnika u izvršenju ovog krivičnog đela.

Kako je saopšteno, Predsedništvo je stava da ovakvi napadi predstavljaju pretnju po bezbednost, ustavni poredak i međunarodni položaj Bosne i Hercegovine i njenih građana.

Od pravosudnih, policijskih i obaveštajno- bezbednosnih agencija se zahteva da preduzmu sve neophodne aktivnosti i mere u pravcu procesuiranja i najoštrijeg sankcionisanja svih osoba koje zagovaraju ili pripremaju ovakva krivična dela, kao i svih osoba na bilo koji način povezanih s takvim krivičnim delima.

Predsedništvo je pozvalo građane BiH na mir i suzdržanost od bilo kakvih aktivnosti koje bi mogle dovesti do međuetničkih ili međureligijskih provokacija, incidenata i podizanja tenzija.

Ambasada SAD u BiH, uz osudu napada na policijsku stanicu u Zvorniku i saučešće porodici poginulog policajca Dragana Đurića, pozvala je sve agegncije i nadležne za sprovođenje zakona da sprovedu detaljnu i profesionalnu istragu u vezi sa ovoim napadom.

U saopštenju ambasade je naglašeno da je od izuzetnog značaja da se ova situacija ne politizuje i da se svi politički lideri suzdrže od zapaljive i nekorisne retorike.
"Ambasada SAD-a u potpunosti podržava vlasti Bosne i Hercegovine u njihovima aktivnostima u borbi protiv terorizma i drugih pretnji sigurnosti, dok istovremeno rade na održavanju javnog reda i pružanja zaštite svojim građanima", navodi se u saopštenju.

Ponovo se oglasio i visoki predstavnik Valentin Incko pozivom nadležnima da sarađuju u sprovođenju brze i temeljite istrage.

Incko je apelovao na mir i suzdržanost nakon ovog napada.
"Svi treba da se suzdrže od politizacije ovako ozbiljnog događaja i da puste institucije da neometano rade. Ovo nije vjeme za podele, nego je vjeme da se institucije i građani u BiH udruže i zajedno bore protiv ozbiljnih izazova s kojima su suočeni, kao što su posledice ovog bezumnog napada u Zvorniku", navedeno je iz Inckovog kabineta.

Šef Misije OSCE-a u BiH Džonatan Mur je rekao da je "šokiran i ožalošćeni zbog ovog napada".
" Želimo zahvaliti mnogim ljudima širom Bosne i Hercegovine, kao i načelniku Zvornika, na njihovim pozivima na smirenost i toleranciju. U ovakvim okolnostima, posebno je važno suzdržati se od govora mržnje i upućivanja pretnji. Pomno pratimo situaciju i očekujemo nove informacije od predstavnika vlasti koji sprovode istragu u vezi s ovim užasnim terorističkim napadom", naveo je Mur, preneli su bosanski mediji.
Šef srpske diplomatije i predsedavajući OEBS Uvica Dačić najoštrije je danas osudio teroristički napad u Zvorniku i upozorio da na područjue regiona postoje veliki rizici od radikalnog islama.

"Veoma je važno očuvati stabilnost Bosne i Hercegovine. Najoštrije osuđujemo teroristički akt, a obaveštajne službe treba što tešnje da sarađuju da bi se to sprečilo" rekao je Dačić.

On je na zajedničkoj konferenciji za novionare sa nemačkim i švajacarskim kolegama Frank-Valterom Štajnmajerom i Didijeom Burkhalterom dodao da se o problemu terorizma i borbi protiv terorizma stalno razgovara na sastancima OEBS.Direktor i analitičar Udruženja za društvena dešavanja SOS iz Sarajeva Srećko Latal ocenjuje kao "veliku tragediju" napad na policijsku stanicu u Zvorniku, ali smatra da je u ovom trenutku još prerano govoriti o motivima.

Latal u izjavi Tanjugu upozorio da nema mesta spekulacijama, već da je potrebno dati mogućnost policijskim organima da završe istragu, bez obzira koji su motivi.
"Znači, da li su verski ili bilo koji drugi, očigledno da se radi o velikoj tragediji", naglašava nekadašni analitičar Svetske banke i Međunarodne krizne grupe.

Ističe, međutim, da to što se juče dogodilo u Zvorniku pokazuje da je u Bosni i Hercegovini neophodna jača koordinacija institucija vlasti, pre svega, policijskih i bezbednosnih struktura.
"I zbog toga mislim da su izuzetno opasne kontraproduktivne najave o mogućem stvaranju paralelnih struktura", upozorava Latal.

Državne institucije, diiplomatska predstavništva i pojedinci najoštrije su danas osudili teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku, kada je jedan policajac poginu, a dvojica ranjena, apelujući na mir i uzdržavanje od govora mržnje i podizanja tenzija.

Izvor: Tanjug