Moto ovogodišnje Evrovizije "Da uspostavimo mostove"

Pesma Evrovizije biće ove godine održana u Bečkoj gradskoj dvorani od 18. do 23. maja, pod sloganom "Da uspostavimo mostove", a domaćin, austrijska državna televizija ORF, očekuje 110.000 posetilaca.

.

Pored dve polufinalne i finalne večeri, planirani su i različiti prateći programi - tako da će na ORF-u biti ukupno 12 šou programa vezanih za Evroviziju, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Beogradu koju je organizovao Compreš Kontaktni biro Grada Beča.

Predstvanica ORF Julija Cangel je navela da će na 60. Evroviziji učestvovati 40 zemalja, a prvi put će na ovom takmičenju nastupiti Australija čime ono dobija globalni karakter.

Moto Evrovizije pokazije želju da se uspostave mostovi između zemalja, jezika, kultura, tradicije i inovacija, rekla je Cangel.

Prema njenim rečima, Austrija i Beč žele da se predstave kao šarmantni i velikodušni domaćini i da se kroz ovaj međunarodni televizijski događaj udalji od Mocarta i predstavi u drugom svetlu.

Cangel je istakla da će Evrovizija u Beču biti prva sertifikovana zelena manifestacija, odnosno da će biti ispoštovani ekološki standardi od izbora mesta održavanja, preko smeštaja do keteringa.

Takođe, će biti obezbeđen prevod na znakovnom jeziku, a program će voditi tri dame. Kada je reč o sceni, bina u Bečkoj gradskoj dvorani ima oblik oka, sastoji se od 1.288 cilindara, širine je 44, a visine preko 14 metara.

Uz led osvetljenje, postoji bezbroj mogućnosti da se osmisli nastup na individualan način, dodala je Cangel i ukazala da će ispred Skupštine grada Beča biti "hot-spot", gde će održavati koncerti učesnika ovogodišnje i ranijih Evrovizija, kao i različiti programi za posetioce.

Srpska predstavnica za "Pesmu Evrovizije" Bojana Stamenov kaže da se Srbija žustro priprema i da se nada najboljem ishodu, da je uzbuđena i da jedva čeka da ode u Beč.

Stamenov, koja će izvesti pesmu "Beauty Never Lies", je dodala da je nedavni koncert u Amsterdamu dobro prošao i da su reakcije publike bile odlične, da oseća pozitivnu energiju i da se raduje nastupu u Beču.

Šef tima Srbije koji predstavlja Srbiju na Pesmi Evrovizije Dragan Ilić je otkrio da će sceni pored Bojane biti i četiri prateća vokala, kao i da su toku pripreme svetla i grafike za nastup.

Ilić kaže da su ambicije srpskle ekipe velike - ne samo ulazak u finale, veći i dobar plasman na takmičenju.

Dominik Murer frontmen benda "The Makemakes", koji će ove godine predstavljati Austriju na Evroviziji, je rekao da će ovaj bend svojim nastupom staviti akcenat na pesmu i da se na sceni od njih ne očekuje neki veliki šou.

Murer je ukazao da će se pesma "I am yours" naći na njihovom albumu koji treba da izađe u toku maja i dodao da grupa "The Makemakes" već nekoliko dana gostuje u Beogradu.

Kako je dodao, srpska prestonica im se veoma dopada, sviđaju im se odašnje žene, kao i hrana u Srbiji.

Izvor: Tanjug