Olujno nevreme u Australiji uništava sve pred sobom

U Australiji je progralšena katastrofa zbog olujnog nevremena, koje već treći dan besni na istočnoj obali, uništavajući kuće i prekidajući snabdevanje električnom energijom u više od 200.000 domova, a pričinjena šteta procenjuje se na milione dolara.

.

Dva muškarca i jedna žena pronađni su mrtvi u gradu Dungog, 200 kilometara, severno od Sidneja, a mediji su preneli da su u pitanju stariji ljudi, koji su ostali zarobljeni u svojim kućama, kada su naišle poplave, preneo je Rojters.

Služba Hitne pomoći je saopštila da je troje ljudi nestalo u blizini Maitlanda, 165 kilometara, severno od Sidneja, pošto je voda preplavila njihove automobile. Amaterski video prikazuje kuću u Dungogu koja pluta, dok poplavne vode teku kroz grad.

Širom zemlje mogu se videti počupana stabla, zdrobljeni automobili i popucale bandere. Pogođen je i saobraćaj, putevi i železničke stanice su poplavljni, a semafori srušeni. Tri bolnice su ostale bez struje, pa koriste akumulatore, a na stotine škola je zatvoreno.

Meteorološki biro upozorio je da se još jedna oluja prikuplja iznad mora, severno od Sidneja i brzinom od 100 kilometara na sat udara u obalu. Nekoliko međunarodnih letova sa sidnejskog aerodorma je preusmereno, dok je najveća svetska izvozna luka za ugalj Njukasl zatvorena.

U luci Njukasl, koja je prošle godine isporučila 159 miliona tona uglja za grejanje i proizvodnju čelika, kažu da ne znaju kada bi luka mogla ponovo biti otvorena. Cene za ugalj koji će biti isporučen sledećeg meseca skočile su od početka nedelje na 68 dolara po toni, pošto trgovci očekuju kašnjenje izvoza zbog oluje.

Izvor: Tanjug