Snažan zemljotres na Tajvanu i krajnjem jugu Japana

Snažan zemljotres magnitude 6,8 stepeni Rihterove skale potresao je danas Tajvan i mala ostrva na krajnjem jugu Japana što je dovelo do izdavanja upozorenje na cunami za arhipelag Okinava ostrva, koji je povučen sat kasnije.

.

Epicentar zemljotresa bio je u plitkom delu mora nedaleko od japanskih ostrva Jonaguni u Istočnom kineskom moru, gde nije bilo detektovan cunami.

U Tajpeju je stari čovek preminuo i još jedan je hospitalizovan zbog gušenja u požaru koji je izazvao snažni zemljotres tokom koga su se zgrade tresle u glavnom gradu Tajvana, a potresi su se osetili i u obližnjem Japanu.

Jednu četvorospratnicu u Nju Tajpej sitiju zahvatio je plamen pošto je eksplodirala trafostanica ispred bloka zgrada usled zemljotresa i stariji čovek koji je živeo u zgradi "nije pokazivao znake života", saopštili su vatrogasci.

Još jedan stanar zgrade je hospitalizovan zbog gušenja u požaru, javili su lokalni mediji, dok su stanovnici i službenici bili evakuisani iz zgrada u prestonici zbog curenja gasa.

Japanska meteorološka agencija objavila upozorenje na cunami zbog prognozirane visine razornog talasa od jednog metra, ali je ono otkazano za nešto više od sat vremena, javila je japanska državna televizija NHK i dodala da nije bilo izveštaja o materijalnoj šteti.

Na televizijskim snimcima iz oblasti pokazano je mirno more, ali iz predostrožnosti školska deca u nekim nižim delovima ostrva u oblasti su evakuisana na sigurnije lokacije, dodaje agencija AP.

Izvor: Tanjug