Organska 100 odsto afrička čokolada

Jaki Kveka spada u retke gurmanske proizvođače čokolade u Africi, koja pravi izuzetno finu organsku čokoladu, koristeći isključivo afričke sastojke.

.

Kompanija "Kveka mamas" koristi tanzanijski kakao i domaći šećer da napravi organsku čokoladu, koja je 100 odsto afrička. Ona pakuje svoje proizvode u ambalažu od recikliranih kukuruznih ljuspica, što joj obezbeđujuje izuzetnu autentičnost. Još ekoliko frimi dele Kvekine ideale i krenuli su u sličnu proizvodnju sa domaćim sirovinama.

Druge firme kao što je "Golden tri" iz Gane koriste domaći kakao, ali uvoze mleko u prahu i šećer. Multinacionalne kompanije kao što je "Nestle" masovno proizvode čokoladu u Južnoj Africi, za potrošače sa tog kontinenta, ali od sastojaka uvezenih sa svih stana sveta, piše Rojters.
"Kveka mamas" zapošljava pet ljudi i njena mala veličina osvetljava veliki problem, da u afričkoj industriji čokolade, vrednoj 110 milijardi dolara, dominiraju inostrane zapadne kompanije, mada zapadna Afrika proizvodi 70 odsto svetskih količina kakaoa.

Najveći proizvođači kakaoa su Obala Slonovače i Gana, ali im nedostaju mlekare i industrija šećera, kako bi kompletirale svoju prizvodnju, a kako se kakaom trguje sirom sveta, afrički proizvođači nemaju prednost u pravljenju čokolade.
"Ne možete naći veliku proizvodnju čokolade u podsaharskoj Africi, zato što nije komercijano održiva", navela je analitičarka Ekobanke iz Obale Slonovače Vuktorija Krendel.

Crne i bele čokolade i čokoladice "Kveka mamasa" prodaju se po najvišim cenama u ekskluživnim radnjama i hotelima u Dar es Salamu i Zanzibaru, a imaju svoje obožavaoce među bogatim Tanzanijcima, emigrantima i turistima.

Kompanija je osnovana 2012. godine i počela je da koristi kakao nabavljen od malih farmera sa jugozapada Tanzanije, što je zahtevalo devet meseci proba i grešaka, dok se nije došlo do savršenog recepta. "Otkrili smo mnoge stvari, među kojima da toplota i vlažnost ne idu dobro sa pravljenjem čokolade", kazala je vlasnica.

Pre nekoliko meseci ona je sa svojim poslovnim partenerom otvorila prodavnicu u luksuznoj četvrti Dar es Salama, na obali Indijskog okeana. Kveka smatra da postoji veliki potencijal za proizvode kojih nema na tamošnjem tržištu.

Potrošnja čokolade u podsaharskoj Africi je u porastu. Prodaja na najvećem tržištu - u Južnoj Africi - dostigla je 531 milion dolara u 2014. godini, prema istraživanju agencije Nilsen. Južna Afrika nije veliki proizvođač kakaoa, ali jeste čokolade, jer su u njoj prisutne i velike svetske firme.

Najveći proizvođač čokolade u zapadnoj Africi je firma "Kakao procesing kompani" (Cocoa Procešing Company) iz Gane koja proizvodi oko 1.000 tona čokolade godišnje pod markom "golden tri lejbl" (Golden Tree label). Neki od uličnih prodavaca prodaju čokoladice koje sadrže sastojak da se ne tope na suncu, za manje od jednog dolara.

Te čokolade se za sada prodaju samo na domaćem tržištu i tek treba da krenu u izvoz. Najuspešnji lokalni brend je proizvođač čokolade "Madecaše" sa Madagaskara, koji je osnovan 2006. godine. Preduzeće su osnovali volonteri Mirovnog korpusa sa ciljem da pomognu poljoprivednicima sa ostrva da zarade novac od kakaoa i vanile.

Njegovo idealističko poreklo je ključ njegovog uspeha i pokazuje koliko je teško videti čokoladni biznis u Africi.

Čokoladice koje koštaju šest dolara, prodaju se u lancima restorana u SAD, iako ih još uvek nema na lokalnom tržištu, gde je cena morala biti ograničena, na njihov zahtev.

Nahid Ahmed je počeo u Keniji da proizvodi "apsolut čokoladu" u novembru, pošto je prethodno uspeo da postigne ukus fine vrhunske čokolade u školi kuvanja u Južnoj Africi. On sada proizvodi 100 kilograma mesečno, prodaje svoju verziju čili čokolade sa tartufima, u staklenim vitrinama u prodavnici u Najrobiju, koja izgleda kao prodavnica nakita.

Njegova obližnja fabrika pokazuje koliko je dalek san o potpuno afričkoj čokoladi, jer koristi italijanske mašine, kalupe za praline iz Belgije i morsku so iz Engleske. Kakao dolazi iz Gane i to je jedini afrički input.

Izvor: Tanjug