Obeležen Dan sećanja u koncentracionom logoru Jasenovac

Na spomen obeležju u Memorijalnom centru Donja Gradina u Republici Srpskoj, obeležen je "Dan sećanja" na žrtve genocida ustaškog koncentracionog logora Jasenovac, u spomen na 22. april 1945. godine, kada je samo 127 logoraša, od preostalih 1.075 , uspelo da se domogne slobode.

.

Ceremoniji u najvećem stratištu tog logora, u Donjoj Gradini u Republici Srpskoj, prisustvovali su premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednik RS Milorad Dodik, kao i član Predsedništva BiH Mladen Ivanić.

U logoru Jasenovac ubijeno je 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.

Jasenovac je najstrašnije stratiše i svojevrsni ponor ljudske vrste, ali je na nama da premostimo taj ponor iskrenim praštranjem, kazao je Vučić u svom obraćanju, dodavši da je to potez koji zahteva svest, ali i hrabar potez koji moramo učiniti svi zajedno.

Vučić je poručio da na tom mestu jasno srpski narod kaže da ne pristaje na smrt, da će čuvati svoju otadžbinu i rod, i da će se boriti za život, bez želje da se ikada sveti, ali i da nikada neće zaboraviti.
"Ovde je mračna strana ljudske vrste ispisala svoje najstrašnije strane", naglasio je Vučić dodajući da su tu pokušali da istrebe Srbe, da zatru naše ćirilično pismo, naše seme, bez milosti i griže saveti.

Prema njegovim rečima Jasenovac je mesto našeg najvećeg stradanja, ali i postojanja i dodao da su nas ovde skupljali da nas unište, a da ćemo se skupljati da živimo i da više nikada ne dozvolimo da nas ubijaju.
"Ne smemo i nećemo da dozvolimo da nas ponižavaju govoreći kako mnogi koji su ubijeni u stvari nisu ni živeli. Sukobe 90-tih nemoguće je razumeti bez shvatanja značenja reči Jasenovac, dubine bola i patnje srpskog naroda, kolektivnog straha od istrebljenja zapadno od reke Drine. Naše sećanje nije matematičko ni političko, već ljudsko, zasnovano na iskonskoj potrebi da se saoseća sa onima nad kojima se vrši nasilje, posebno ovako strašno", poručio je Vučić.

On je istakao da Jasenovac i njegove bezbrojne žrtve ne smeju da razdvajaju buduće generacije, već da mora da postane mesto zajedničkog okupljanja, sećanja, učenja i suočavanja sa prošlošću, molitve i praštanja, podvukao je on.
"S toga ovde možemo samo dve stvari ovde da uradimo. Prva je pognemo glavu, da je spustimo u položaj onih koji je nisu spuštali ni pred klanje, da odamo počast i pokažemo da se sami kajemo pred svakim zločinom koji je počinila naša vrsta, koja se zove čovek, ponekad bez ikakvog razloga, a posle da podignemo glavu visoko i kažemo: vi krvnici ste uradili svoj posao, ali slabo, mi smo opstali i živimo. Živi Srbija, živi Srpska”, naglasio je Vučić.

"Evo nas sa obe strane Drine i nemamo nameru da odemo bilo gde, nemamo nameru da se sklonimo. Nikada nećemo da nestanemo. Mi smo Srbi gde god da živimo i šta god drugi da nam rade. Mi smo baš oni Srbi koji hoće i mogu da budu veliki narod. I ne trebaju nam nove teritorije, ne treba nam promena granica na Balkanu, poštujemo sve druge, poštujemo Bosnu, poštujemo Hrvatsku, nikakav rat nećemo.

Podićićemo sebe na svome. Izgradicćemo i zaposlićemo. Stvorićemo i to što stvorimo biće toliko veliko koliko smo i mi veliki", podvukao je on.

Dodik je poručio da takav zločin nije viđen na ovim prostorima - ni pre, ni posle, istakavši da "nismo razumeli da vapaj i stradanja koji su nesumnjivo genocidnog karaktera bila poruka da Srbi nikada ne smeju dozvoliti da budu sterani u države koje ih tako bezočno likvidraju".
"Zato ratove iz 90-tih godina ne može niko da shvati, a da ne okrene se i pogleda šta je bilo u Jasenovcu i šta je bilo sa Srbima u Drugom svetskom ratu", rekao je predsednik RS.

Podsetivši da je u Jasenovcu ubijeno 700.000 ljudi, među kojima je najviše Srba, Dodik je poručio da su predstavnici Srbije i Srpske danas zajedno na tom mestu.
"Dve naše države, RS i Srbija, zajedno koncentrisani oko naših stradanja, šaljemo poruke mira. Nikome nećemo pretiti ili reći da imamo nameru da se osvetimo, ali je veoma teško zaboraviti… Teško je sebe uveriti da o ovome treba ćutati", istakao je on.

Prema njegovim rečima, vlade Srbije i RS ovim pokazuju da u velikim nacionalnim stradanjima i planovima treba da budemo zajedno.
"To radimo i to ćemo činiti. Nama je veoma važno da Srbija bude najjača zemlja regiona, mi smo zagledani u Srbiju i želimo njenu moć. Ne zato da bi ona bila pretnja, nego da bi nam bila sigurno utočište i da bi imali adresu na koju bismo mogli da se okrenemo", rekao je Dodik.

Moram, međutim, da kažem neke stvari - Srbi su najveći stradalnici i onog i ovog rata, narod koji je najviše stradao u bivšoj Jugoslaviji.
"Srbi su verovali u Jugoslaviju. Mi moramo da kažemo da je to zabluda. Jugoslavija je ovde sakrila činjenicu o ubijanju. Komunistička vlast je, zbog navodnog pomirenja ili nečeg drugog, sakrila činjenicu o onome šta sedogodilo u Jasenovcu... Zato je to postalo mit", rekao je Dodik.

Srbi, dodao je, ne mogu da više ćute o tome, jer vidimo prekrajanje ove istorije i pokušaje da drugi prigrabe sebe nezaslužene zasluge za borbu.
"Zato je važno ovde, i veoma sam ponosan, što mogu da kažem da sam sa gospodinom Vučićem dogovarao i razgovarao da ćemo uključiti u realizaciju jednog mega-filmskog projekta o Jasenovcu kako bi se budućim generacijama iznele činjenice na najbolji mogući način", najavio je Dodik.

On je rekao i da RS sebe doživljava kao logičnu posledicu svega što se u istoriji dešavalo na ovim prostorima.
"Mi želimo mir, ali ne želimo da izgubimo sebe. Ako nema RS nema ni nas ovde, ako nema RS nema ni sećanja na ovo mesto i ova stradanja, ako nema naše ljubavi prema prema Srbiji nema ni srpskog naroda", poručio je predsednik Srpske istakavši da su svi ratovi koji su ovde vođeni bili bespotrebni.

Gradonačelnik izraelskog grada Modina, pobratima Banjaluke, Hajm Bivas poručio je da je veoma važno da RS i Izrael zajedno obeležavaju "Dan sećanja" na žrtve ustaškog zločina - genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina, budući da su Srbi i Jevreji, kako je istakao, imali sličnu stradalničku sudbinu.

On je naglasio da je obeležavanje važno i kao opomena da se takvi zločini ne bi nigde i nikome ponovo dogodili.

Bivas je podvukao da je obaveza naših naroda da zapamte zločine nad šest miliona ubijenih Jevreja, Srba i Roma u Jasenovcu i koncentracionim logorima širom Evrope.

Prema njegovim rečima, pobeda savezničkih snaga nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu simbolizuje pobedu svetlosti, pravde i nade, poručivši da je neophodno koristiti sva sredstva kako bi podsetili sve na svetu šta se dogodilo i da ta slika bude posađena "u naša srca, u srca naše dece i dece naše dece".

Parastos i pomen žrtvama ustaškog genocida počeo je molitvom na srpskom, jevrejskom i romskom jeziku, a posle obraćanja zvaničnika održana je memorijalna akademija "Tražim pomilovanje" posvećena ubijenim Srbima, Jevrejima i Romima u jasenovačkoj "fabrici smrti".

Izvor: Tanjug