Srbija će biti sedište transbalkanske železnice

Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će Srbija biti sedište transbalkanse železnice i najavila da će kada budu završeni infrastrukturni projekti u železnici subvencije biti smanjene za 50 odsto.

.

"Procena je kada završimo infrastrukturne projekte koje trenutno imamo u železnici, i kuvajtski i ruski kredit, i češki kredit...da ćemo uspeti da smanjimo subvencije na kraju treće ili četvrte godine za 50 odsto", rekla je Mihajlović.

Ministarka je ukazala da naša zemlja može da iskoristi svoj položaj, a to znači da će se Srbija još jače povezivati sa zemljama u regionu.

Strateški cilj vlade je da ljudi požele da se voze našim vozovima i našim prugama, rekla je Mihajlović novinarima pred početak konferencije o železničkoj infrastrukturi u regionu koju je organizovao internet časopis Balkanmagazin.

Prema njenim rečima u naredne tri godine očekuje se završetak rekonstrukcije oko 500 kilometara pruge, a očekuje se i kompletno reformisanje železnice.

Ona je na konferenciji podsetila da od 1. jula u okviru Železnica Srbije počinju da funkcionišu četiri preduzeća i istakla da će se kako reforme budu odmicale iz godine u godinu subvencije smanjivati.

Kako je navela, bez reforme javnih preduzeća ne može se očkivati napredak a Železnice Srbije bi mogle da budu primer svim javnim preduzećim u Srbiji.

Generalni direktor Železnica Srbije Miroslav Stočić rekao je da očekuje da će reforme u železnici biti završene u skladu sa ploanovima.

Restrukturiranje Železnica Srbije je počelo 1991. godine, podsetio je Stočić i ukazao da će sada taj posao biti i urađen.

On je rekao da godišnji prihod tog preduzeća iznosi 218 miliona evra, a od tog iznosa subvencije su 110 miliona evra.

Izvor: Tanjug