Vaskršnje liturgije održane širom Srbije

Vaskršnje liturgije održane su danas u hramovima Srpske pravoslavne crkve širom Srbije.

.

Vaskršnju liturgiju u Sabornom hramu Svetog Georgija u Novom Sadu služio je episkop bački Irinej, uz sasluženje novosadskog sveštenstva. U prisustvu mnogobrojnih vernika u toku bogosluženja pročitana je Vaskršnja poslanica partijarha srpskog Irineja. Episkop Irinej je, u obraćanju vernicima pre pričešća, poručio da na ovaj veliki praznik uživaju u gozbi vere i bogatstvu dobrote Gospodnje. "Vaskrse Hristos i raduju se anđeli. Vaskrse Hristos i život caruje... Njemu slava i moć u vekove vekova, amin", rekao je vladika bački Irinej.

Vladika niški Jovan sa sveštenstvom služio je jutros uskršnju liturgiju u Sabornom hramu u Nišu. Obeležavanje Vaskrasa počelo je ponoćnom liturgijom. Kasno sinoć ispred hrama Cara Konstantina i carice Jelene u Nišu dočekan je Blagodetni oganj iz hrama Vaskrsenja Hristovog u Jerusalimu.

Obeležavanje Uskrsa pravoslavni vernici Pomoravlja, Resave i Levča, počeli su jutros okupljanjima u portama crkava, manastira i manastirskim hramovima u kojima su mesni sveštenici služili vaskršnju liturgiju, uz crkvene horove, i čitali poslanicu patrijarha srpskog Irineja.

Posebno svečano bilo je u crkvama srednjovekovnih manastira: Ravanice, Kalenića, Manasije, Jošanice, Miljkova i drgih manastira ovog dela Srbije, u kojima, se po tradiciji, okupio veliki broj vernika.

Pozdravllajući se sa "Hristos voskrese" i "Vaistinu voskrese" oni su u hramovima, kraj ikone Hrista, najradosnijeg verskog praznika kod hrišćana, ostavljali oslikana jaja - simbol zaštite ljudi, i novčanice, neki flaše vina i "zejtina", "peškire"... a u Ravanici crvena jaja i pored moštiju kneza Lazara a u Manasiji pored groba despota Stefana, zadužbinara i ktitora ovih srednjovekovnih manastirskih zdanja.

Izvor: Tanjug