Vučić: Kupujemo helikoptere, u Vojsci nema sukoba

Premijer Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas pripadnike 204. vazduhoplovne brigade i 250. raketne brigade Vojske Srbije na aerodromu u Batajnici, najavio kupovinu dva nova helikoptera i poručio da u srpskoj vojsci nema sukoba i podela.

.

Vučić je aerodrom posetio sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem, načelnikom Generalštaba VS generalom Ljubišom Dikovićem, komandantom RV i PVO general-majorom Rankom Živakom koji su, sa komandantima 204. vbr i 250. rbr brigadnim generalom Predragom Bandićem i pukovnikom Savom Milenkovićem razgovarali o analizi stanja u srpskom vazduhoplovstvu.

On je, u obraćanju novinarima, rekao da je opredeljenje da se čuva vojska, unapređuju njeni resursi i kapaciteti, kako bi uvek bila spremna da sačuva svoju zemlju, iako Srbija vodi "miroljubivu politiku i ne očekuje nikakve probleme".

Najavio je da će se odmah krenuti u nabavku dva helikoptera Mi-17 ili modenijeg Mi-171, jer, treba da ojačamo transportnu avijaciju.

Takođe, već na sednici Vlade Srbije u četvrtak biće, kako je rekao, doneta odluka o finansiranju nabavke rezervnih delova za kompletnu lovačku avijaciju. "To nije mali novac. Cilj nam je da imamo sve četiri dvadesetdevetke i dvadesetjedinicu u najboljem mogućem stanju, a želja nam je da do kraja 2016. imamo četiri jednoseda i dva dvoseda. Za sve ovo, osim ovog poslednjeg, izdvojili smo novac ili će on biti izdvojen u četvrtak na sednici vlade", rekao je Vučić navodeći da je reč o 400 plus 200 miliona dinara.

Premijer je zahvalio pripadnicima VS na požrtvovanosti i hrabrosti i poručio im da će imati još mnogo teških zadataka i bezbroj problema u budućnosti. "Suočavaće se s mnogo muka, to je njihov posao, težak, ali najlepši, koji zahteva posebne, drugačije ljude, koji ne štede sebe, koji se bore i vole ovu zemlju više od nas običnih ljudi", rekao je Vučić.

Dodao je da pripadnici VS ne moraju više da brinu da će im životni standard biti umanjivan "na bilo koji način", već da će pre kraja godine osetiti boljitak, "kao i policajci i drugi građani".

Primetivši da je bilo ideja da mi svoju avijaciju ugasimo kako bi nam neko drugi i radarski, ali i u policijskom smislu štitio nebo, Vučić je bio izričit: "Mi takve ideje ne prihvatamo. Srbija će sama da štiti svoje nebo, suverenitet i vazdužni prostor i bićemo osposobljeni to da radimo", podvukao je Vučić.

Na pitanje novinara da li u VS postoje sukobi, Vučih je poručio da nema sukoba, da je VS jedinstvena, snažna i spremna da odgovori na sve zadatke.

On je dodao da je danas bilo razgovora i o nedavnom padu helikoptera VS kada je stradalo sedam osoba.

Kako je objasnio poštovanje procedura se podrazumeva, ali postojaće i slučajevi kada, uprkos svemu, dolazi do tragedija. "Za nas je važno da i dalje postoje duh u vojsci, borbenost, hrabrost, odvažnost i želja da se pomogne ljudima. Ako je pitanje da li će sutra neko da poleti i spasava našu decu i pomaže da se sajlama spuštaju da bi izvukli starce iz vode ili zapaljene kuće, vojska će nastaviti to da radi. Nastaviće sa svim svojim zadacima jednakom hrabrošću i posvećenošsću, i još snažznije nego što je to bio slučaj do sada", poručio je Vučić.

Na pitanje da li će posle helikopterske nesreće biti rađeno na obuci pilota da lete u svim vremenskim uslovima, Vučić je odgovorio da se na tome radi, i naglasio da su piloti danas više obučeni i spremni nego prethodnih godina. "Imali su više naleta, uvodimo i nove ljude, što ranije nije bila praksa, i mnogo nam je bolja situacija nego što je bila ranije. A da li se nesreće i tragedije dešavaju, dešavaju se. Pokušaćemo da svaku izbegnemo, ali to niko ne može da vam kaže. To je vojska", zaključio je Vučić.

Upitan o eventualnim smenama u VS zbog odgovornosti za pad helikoptera, Vučić je rekao da o tome mogu da odluče vojni organi, a da ostalo treba da radi tužilaštvo, a na pitanje da li mu je poznato da su avioni leteli od srede, rekao je da nije, ali da će avioni leteti uvek kada za to bude postojala potreba. "Ne znam da li su poletali od srede. Da li je bilo potrebe? Ako nije bilo potrebe nisu poletali. Da je bilo potrebe, poletali bi i poletaće uvek za sve one koji misle da mogu da ugrožavaju suverenitet Srbije", zaključio je Vučić.

Premijer Srbije, ministar odbrane i načelnik Generalštaba prisustvovali su danas na batajničkom aerodromu prikazu borbene gotovosti srpske lovačke avijacije i raketne brigade.

Premijer je tom prilikom razgovarao sa vojnicima i oficirima i poručio im - "Ponosan sam na našu vojsku i nikom nećemo dozvoliti da nam vojsku ukine, ni da nam je uruši".

Kako je poseta Batajnici upriličena na Uskrs, gosti su se oprobali u tradicionalnom tucanju jajima, u čemu je najuspešniji bio general Ljubiša Diković.

Izvor: Tanjug