Putin i Cipras o obnavljanju trgovinskih veza

Ruski predsdnik Vladimir Putin najavio je danas na početku sastanka sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom u Moskvi da bi Rusija mogla da ukine embargo na uvoz hrane iz Grčke, koji važi za proizvode iz Evropske unije.

.

„Izgleda da vaša poseta dolazi u pravo vreme, jer moramo da analiziramo načine kako možemo da se vratimo na prethodni nivo“, rekao je Putin, prenele su agencije.

Cipras je naveo da je cilj njegove posete pokušaj da se zajednički započnu novi odnosi na dobrobit naroda i stabilnosti i bezbednosti u širem regionu.

Putin je naglasio „duhovne“ odnose između dva pravoslavna naroda i rekao da obe strane treba da gledaju kako da obnove trgovinske veze, čiji je prekid posledica ukrajinske krize.

Grčki premijer u Rusiji boravi na Putinov poziv, a njihov sastanak u Moskvi izazvao je dosta zabrinutosti u Evropskoj uniji koja strahuje da bi Grčka približavanjem Rusiji mogla da naruši evropsko jedinstvo u pogledu sankcija Moskvi.

Nemački tabliod "Bild", povodom današnjeg susreta u Moskvi postavlja pitanje da li je tu reč o paktu protiv kancelara Angele Merkel.

"Ceo svet se, ipak, pita šta zaista planiraju Cipras i Putin tim svojim susretom iza zidina Kremlja i kratko pred mogućim državnim bankrotom Grčke", piše tabliod, postavljajući pitanje da li ne "kuju" jedan "anti-Merkel" plan.

"Kuju li bivši komunisti možda pakt protiv jake žene Evropske unije ", postavlja pitanje ovaj tabliod.

"Bild" piše da je tokom posete Ciprasa planirano i polaganje venaca na grob neznanog vojnika, doručak sa predsednikom, potpisivanje ugovora, susret sa studentima, sa premijerom, ali i sa patrijarhom ruske pravoslavne crkve Kirilom Prvim.

Izvor: Tanjug