Batut: Nema prijava obolevanja od autizma posle vakcinacije

Direktor Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Dragan Ilić izjavio je da u Srbiji ne postoji nijedna prijava da je neko dete posle vakcinacije obolelo od autizma.

.

Ilić je rekao da se evidencija za neželjene reakcije striktno vodi i da svaki slučaj obolevanja od autizma ili neke druge bolesti zahteva da se urade sve potrebne analize i lekarski pregledi.

On je obrazložio da postoje neželjene reakcije svakog leka, pa i vakcine i da je najčešća neželjena reakcija pojava temperature kod dece, ali da posle njenog povlačenja ono nastavlja normalan život i da posle toga nije bolesno.

U svetu ne postoji validan i naučno utemeljen dokaz koji govori o neposrednoj povezanosti vakcine sa pojavom autizma, naglasio je Ilić.

U istoj emisiji su učestvovale i predstavnice udruženja Građanska inicijativa za neobaveznu vakcinaciju koje su iznele iskustva da ima dece koja su i pored primljenih vakcina, bila bolešljiva.

"Krenula je eksplozija čudnih ponašanja, neželjenih dejstava nakon vakcinacija. To nije nešto što se može smatrati lakim prolaznim pojavama koje prođu za tri dana. Roditelji su počeli spontano da se okupljaju", ističu u tom udruženju.

Udruženje Građanska inicijativa za neobaveznu vakcinaciju organizovalo je 5. aprila protest u Beograda zbog najavljene izmene zakona i uvođenja obavezne vakcinacije, upozorivši da vakcine mogu da izazovu ozbiljna oboljenja dece, poput autizma.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je 27. marta da će vakcinacija dece biti obavezna, a da će se izmene zakona koji to reguliše uskoro naći pred Skupštinom Srbije.

Izvor: Tanjug