MMF: Grčka potvrdila otplatu zajma u aprilu

Grčki ministar finansija Janis Varufakis poručio je direktorki Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard da će njegova zemlja ove sedmice otplatiti deo zajma kog je MMF odobrio Atini.

.

Varufakis i Lagardova razgovarali su u Vašingtonu na neformalnom sastanku o reformskom programu prezadužene Grčke, a ministar će se u toku dana sastati i sa zvaničnicma američkog Ministarstva finansija, navodi MMF, a prenosi agencija AP.

Stručnjaci EU i MMF-a proučavaju plan reformi koji je prošlog meseca predložio premijer Grčke Aleksis Cipras u pokušaju da obezbedi isplatu 7,2 milijarde evra vredne tranše kredita iz paketa pomoći, čija je ukupna vrednost 240 milijardi evra.

Međutim, do postizanja dogovora s kreditorima, Grčka ostaje bez pristupa sredstvima koja su preostala u okviru paketa pomoći.

Vlada u Atini se nada da će uskoro dobiti "zeleno svetlo" za dostavljenu listu reformi, čime bi joj bila odblokirana preostala sredstva iz paketa pomoći, da bi izbegla bankrot i uspela da isplati plate i penzije.
"Složili smo se da je delotvorna saradnja u obostranom interesu, kao i da dugotrajna neizvesnost nije u interesu Grčke", rekla je direktorka MMF-a.

Atina u četvrtak, 9. aprila, treba da otplati 450 miliona evra MMF-u, a zamenik grčkog ministra finansija Dimitris Mardas je tokom vikenda izjavio da Grčka ima dovoljno sredstva za otplatu tranše, ali da je na vladi odluka da li će je isplatiti.

Grčka od 2010. zavisi od međunarodnih zajmova spasa vrednih 240 milijardi evra. Ciprasova levičarska vlada došla je na vlast u januaru uz obećanje da će prekinuti budžetsku štednju koju su nametnuli kreditori u zamenu za kredite spasa, a koja je po mišljenju Atine produbila ekonomske probleme.

Varufakis je za grčki dnevnik Naftemporiki rekao za želi da preliminarni sporazum sa kreditorima o reformama bude postignut 24. aprila na sastanku ministara finansija evrozone.

Izvor: Tanjug