Nikolić: Podrška vladi šta god da se desi u "slučaju Šešelj"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da šta god da se desi u slučaju Vojislava Šešelja, Vlada Srbije ima njegovu podršku, tvrdeći da je tu reč o odnosu Šešelja i Haga, vlade i Haga, te da mediji u to ne treba da se petljaju.

.

Nikolić je rekao da je u slučaju novog zahteva iz Haga reč o "svojevrsnom pritisku na celu Srbiju".
"Kako god da se desi vlada ima moju podršku da sprovede zakone, bilo bi dobro da se proveri i sa Raspravnim većem da li je stanje njegove bolesti takvo da mora da se urgentno hospitalizuje, a to je moguće u Srbiji... Neka se to rasplete, to je odnos Šešelja i Haga, vlade i Haga, a mediji u to ne treba da se petljaju, jer mogu samo da pokvare", rekao je Nikolić.

Naveo je da Srbija ima zakone koje mora da poštuje, da je po njima saradnja s Hagom obavezujuća, te konstatovao da je uvek "težak osećaj kada morate da sarađujete, jer je to isključivo po zakonu, a ne ni po pravdi, ni po Bogu, ni po istini".

Komentarišući izjavu zamenika tužioca za ratne zločine Bruna Vekarića o pritiscima predsednika na to tužilaštvo, Nikolić je kazao da je Vekarić izrekao nekoliko neistina.
"Rekao je da zaustavljam istragu u Štrpcima direktno, Srebrenici, da sam se oglasio povodom obe istrage i da to zaustavljam na izvestan način. Nije korektno i neka malo razmisli da li vredi da toliko laže da bi ispunio nečiji zadatak", kazao je Nikolić.

On je dodao da je reagovao isključivo na najavu da će Tužilaštvo ispitati učestvovanje načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića u borbi protiv agresije.
"Tada sam rekao da je to besmisleno, da je on 16 godina posle bombardovanja načelnik Generalštaba i da Tužilaštvo do tada nije otvorilo istragu, već sada kada očigledno nekom smeta. Nisam rekao nemojte da otvarate, već samo da ne znam šsta to kopate danas po Srbiji što već nije iskopano", naveo je predsednik Republike.

Ponovio je i da pamti šta je Vekarić govorio o njemu dok je bio u opoziciji, uz opasku da ne može nikako da zaboravi da je Vekarić rekao da ne bismo ni imali tužioca za ratne zločine da nije bilo Nikolića i Vučića.
"Ja danas ćutim i čekam šta će Tužilaštvo da kaže o tragediji i padu helikoptera, ćutim, iako imam mišljenje. Poštujem da je istraga u toku i da će Tužilaštvo izaći sa nalazom", naveo je Nikolić.

Izvor: Tanjug