Karla Fraći svečano otvorila 12. Beogradski festival igre

Primabalerina svetske slave, legendarna Karla Fraći svečano je otvorila 12.Beogradski festival igre u Sava Centru uz aplauz brojnih zaljubljenika u igru koji se u radosnom iščekivanju okupljaju već 12 godina svakog proleća u Beogradu.

.

Prvi put u Beogradu i regionu, Fraći se publici obratila ponesenim, snažnim rečima, isto onako kako je do nedavno svojom igrom plenila na svetskim scenama. Ova umetnica svetske slave nikada nije igrala u Beogradu i zbog toga joj je veoma žao, ali došla je da podrži Beogradski festival igre i mlade igrače kojima je posvetila svoju energiju.

U slavu igre koja bez jezičkih barijera spaja sve narode sveta, omiljena partnerka umetnika kao što su Rudolf Nurejev, Mihail Barišnjikov i najveći srpski baletski umetnik Milorad Mišković, šarmantno, nasmejano i toplim rečima podrške direktorki BFI Aji Jung otvorila je 12.BFI.

U društvu supruga, pozorišnog reditelja Bepea Menegatija, ministra kulture Ivana Tasovca, legendarna Žizela, primabalerina Frači je u prvom redu Sava Centra sa velikom pažnjom pratila nastup londonske baletske kompanije, mlade argentinske igrače tanga i par igrača savremene igre u predstavi "Milonga" koreografa Sidi Larbi Šerkauija.

Produkcija Sadlers Velsa iz Londona posvećena je argentinskom tangu, milongi, zabavi nastaloj u Buenos Ajresu koreografski osvetljenoj iz neobične perspektive koreografa poznatog po inovativnim i od kritike visoko cenjenim produkcijama.

Plesni i vizuelni šou, vatromet osećanja, od ljutnje i ljubomore, do strasti, ljubavi i ljubomore, snažni rukopis Šerkaujia kojim donosi boje toplih plesnih večeri u intimnim barovima Buenos Ajresa, pravi je uvod u prolećnu plesnu avanturu koja se odvija pod sloganom "Uhvati svetlost".

Predstava novoimenovanog direktora Flamanskog kraljevskog baleta Šerkauija koju je radio u saradnji sa argentinskim igračima i stručnim konsultantom za tango Nelidom Rodriguez de Aure, donela je notu strasti, novi duh i energiju.

Vrhunska produkcija, spoj izuzetne scenografije i videa, muzike koju na sceni izvodi izvanredni tango kvintet uz obavezni bandoneon, vrstu harmonike po kojoj se tango muzika prepoznaje, delovi su izvanredne predstave o tradicionalnom argentinskom tangu, o strasti, ljubavi, osećanju običnih ljudi koja od premijere 2013.godine pleni publiku širom sveta.

Izvor: Tanjug