Nadležne srpske i ruske službe ispitaće izvoz jabuka

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković kaže da to ministarstvo nije dobilo zvaničnu informaciju od Rusije o eventualnom problemu u vezi sa izvozom jabuka na rusko tržište, ali nije ni isključila mogućnost zloupotrebe fitosanitarnih sertifikata.

.

To je sada stvar nadležnih službi u Srbiji, koje će utvrditi eventualne propuste, rekla je ministarka i dodala da veruje da su u pitanju samo navodi medija.

Bogosavljević Bošković je novinarima u Centru Sava rekla da srpske i ruske nadležne službe rade zajednički, te da je njihov zadatak da eventualne počinioce ovakvih propusta otkriju i kazne.
"Verujem da su samo u pitanju navodi medija, ali u svakom slučaju su dobri da se još jednom pojača kontrola i da se eventualno svaki propust na vreme sankcioniše, a oni koji su u njemu učestvovali i kazne", rekla je ministarka novinarima.

Povodom navoda da Srbija izvozi veću količinu jabuka od one koju proizvede, ministarka je rekla da je povećan izvoz rezultat preusmeravanja izvoznih pošiljki srpskih izvoznika sa nekih drugih tržišta.

Ministarka, međutim, nije isključila mogućnost da je, kako je rekla, neko uprkos svim merama predostrožnosti iskoristio i falsifikovao fitosanitarni sertifikat i pod tim falsifikatom izvezao robu u Rusiju.

Ona je objasnila da je napravljen sistem najave izvoznih pošiljaka voća i povrća iz Srbije ka ruskom tržištu koji predviđa da se unapred ruskim kolegama šalju skenirani fitosanitarni sertifikati.
"Na taj način želimo da sprečimo da eventualno neko zloupotrebi, odnosno falsifikuje naše fitosanitarne sertifikate i da se praktično sa drugih tržišta uputi roba ka Rusiji", rekla je ministarka.

Bošković je istakla da postoji dobra saradnja i svakodnevna komunikacija sa nadležnima u Rusiji i da će navodi medija biti ispitani i da će, ukoliko se utvrde nepravilnosti, svi odgovorni snositi adekvatne posledice i sankcije.

Povodom sugestije predstavnika Ministarstva poljoprivrede da se za deset dana zabrani izvoz svih fitosanitarnih proizvoda iz Srbije u Rusiju, Bogosavljević Bošković je rekla da ministarstvo nije dobilo nikakve zvanične informacije i da će, ako je to tačno, preduzeti sve mere da se spreče eventualne zloupotrebe.

Ona je rekla da je ministarstvo kolegama u Rusiji dostavilo tražene podatke o obimu proizvodnje voća i povrća i dodala da je prema tim podacima jasno da su naši izvozni potencijali daleko veći od onih količina koje smo u prošloj godini plasirali na tržište Rusije.

Prema informacijama Ministarstva poljoprivrede, izvoz jabuka na tržište Rusije prošle godine je povećan za oko 40 odsto u odnosu na 2013. godinu.

Izvor: Tanjug