Rusija: Srbija uvučena u nelegalnu trgovinu jabuka i povrća?

Rusko telo za nadzor uvoza poljoprivrednih proizvoda "Roselkoznadzor" zabrinuto je zbog značajnog povećanja izvoza jabuka iz Srbije i predložilo je da se po tom pitanju održe konsultacije.

.

"Tokom analize količina proizvoda koji dolaze u Rusiju iz Srbije, uočen je znatan porast količina jabuke. Zbog toga, Roselkoznadzor je zatražio od nadležnih srpskih vlasti da se održe konsultacije i da informacija o proizvodnji jabuka u Srbiji i reeksportu jabuka proizvedenih u trećim zemljama", objavilo je to telo na svom veb sajtu.

U januaru ove godine, Roselkoznadzor je saopštio da sumnja da je Srbija uvučena u nelegalnu trgovinu jabuka, kruški, kupusa i povrća, prenela je ruska agencija Tas s.

Moskva i Beograd su se tada dogovorili da potpišu bilateralni dokument koji "reguliše akcije srpske strane u obezbeđenju bezbednosti snabdevanja povrćem ruskog tržišta".

Srbija, dugogodišnji ruski saveznik, navodi agencija Tas s, nije na listi zemalja kojima je Moskva u avgustu zavela embargo na izvoz u Rusiju, kao odgovor na sankcije EU Rusiji zbog Ukrajine.

Otkako je objavljen ruski embargo, uvoz jabuka iz Srbije u Rusiju je porastao za 48 odsto, na 118.000 tona, prema ruskoj federalnoj carinskoj službi a vrednost je porasla za 82 odsto, na 98 miliona dolara.

Izvor: Tanjug