Đurić: Borbu za status nećemo svaliti na Srbe sa KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je u Gračanici da Srbija teret borbe koji se odnosi na status Kosova i Metohije neće stavljati "na leđa Srba" u južnoj pokrajini.

.

Došao sam u ime Vlade Republike Srbije da vam poručim da će država Srbija uvek biti sa vama i da nikada neće teret naše borbe, za ono što mi smatramo ispravnim stavom kada je u pitanju status Kosova, svaljivati na vaša leđa, poručio je Đurić.

Đurić je rekao da su se na prvom sastanku odbornika skupština opština sa srpskom većinom u Gračanici okupili da bi stvorili političke preduslove za stvaranje Zajednice srpskih opština, da bi naučili da zajedno rade na način na koji će to biti potrebno u budućnosti, da bi ostvarili vitalne nacionalne ciljeve.

Došli smo ovde danas da razgovaramo o tome kako će srpske opštine na KiM da rade zajedno na pitanjima koja su od značaja za opštine na Kosovu, kako će srpske opštine zajedno da prave razvojne i ekonomske projekte, rekao je on.

Đurić je naglasio da je Srbija spremna da sa onim novcem koji je mukotrpno uštedela teškim merama ekonomske konsolidacije i ukupne reforme fiskalne politike, podrži sve ono oko čega se odbornici dogovore ali i oko čgea su spremni da rade zajedno.
"Naposletku, želim da vam kažem da od toga kako vi ovde, radeći u ovoj našoj prvoj zajedničkoj sednici srpskih opština na KiM budete uspeli da artikulisete ciljeve vase politicke borbe, od toga će zavisiti i naš ukupan uspeh u institucijama na KiM”, rekao je on.

Drugim rečima, mi moramo da se ponašamo mudrije nego što smo se ponašali u prethodnim decenijama.
“Došao sam da vam kažem da je potrebno da se ujedinite, da je potrebno da kao nikada do sada radite i delujete politički zajedno, da je potrebno da danas i ovde na ovom sastanku koji ima potencijal da bude upamćen kao prvi u nizu važnih srpskih zajedničkih sastanaka, definišete ključne prioritete borbe za opstanak i za političku snagu srpskog naroda na KiM”, poručio je on.

Đurić je dodao da ti ciljevi, o kojima će se danas razgovarati, nisu politicki nedostižni i da oni ne opterećuju Beograd i Prištinu u njihovom nastojanju da nađu formulu za saradnju i način da koegzistiraju mirno jedan pored drugog i u međunarodnoj zajednici.
“To su ciljevi i proriteti koji se tiču pre svega opstanka i budućnosti našeg naroda na KiM”, rekao je direktor Kancelarije za KiM, ističući da Srbi na Kosovu ne žele "mrvice sa tuđeg stola", već da hoće ono što im pripada da sami biraju svoje predstvnike u svim prištinskim institucijama a ne da ih biraju drugi.

“Ovde smo se okuplili da pošaljemo jasnu poruku, da ono što je učinjeno Aleksandru Jablanoviću koga smo mi svi zajedno našim glasovima poslali u Prištinu da bude jedan od naših predstavnika nije nešto što bilo ko od Srba na KiM može ili hoće da prihvati”, rekao je on.

Istakao je takođe da Srbi neće da prihvate da političke vođe kosovskih Albanaca umesto Srba sa Kosova odlučuju ko će Srbe da predstavlja u najrazličitijim telima.
“Izvinite gospodo u Prištini ali nama političke kvote za ministre, zamenike ministara i članove nadzornih, upravnih odbora, ništa ne znače ako vi ne radite na tome da ispunite Ustavom koji ste sami usvojili i nametnuli utvrđene obaveze koje se odnose na broj Srba u institucijama i u javnom sektoru", poručio je on.

Nije nama potreban list papira, bilo kakakv dokument da bismo počeli da stvaramo ono što svi znamo da moramo da stvorimo zato da bismo opstali i što svi znamo da nam je životno neophodno da bismo na KiM i u narednim decenijama igrali ulogu koja nam pripada, zauzimali mesto koje nam pripada i da bismo živeli i radili onako kako smo uvek živeli i radili a to je srpski misleći, govorećji i delajući, zaključio je Đurić.
Izvor: Tanjug