Island odustaje od kandidature za članstvo u EU

Na Islandu je danas objavljeno da Rejkjavik odustaje od kandidature za članstvo u Evropskoj uniji (EU) u skladu sa obećanjima koje je nova vlada evroskeptika obećala pre dve godine.

.

"Interesi Islanda su bolje zadovoljeni izvan Evropske unije", naveo je ministar spoljnih poslova Gunar Bragi Sveinson na svom sajtu.

Sa Islanda su naveli da žele da zadrže "bliske veze i saradnju sa EU" mada je vladina koalicija informisala predsednika Letonije koji predsedava EU i Evropsku komisiju o svojoj odluci da "ponište kandidaturu".

Island je prvi put podneo kandidaturu za članstvo u EU 2009. godini, kada je zemlja bila teško pogođena svetskom ekonomskom krizom i kada je islandska kruna izgubila skoro pola svoje vrednosti, pa je članstvo u evrozoni bilo atraktivno.

Ali teško pitanje kvota za ribolov bila je ključna prepreka za pridruživanje Uniji, iako pitanje nikada nije bilo deo zvaničnih pregovorima o pristupanju.

Istraživanja javnog mnjenja takođe su počeli da govore da Islanđana pokazuju sve veći otpor prema članstvu u EU.

Kada su partija centra Progresivna partija i desničarska Nezavisnost partija došle na vlast 2013. godine one su suspendovale
pregovore sa Briselom, mada su obećale održavanje referenduma, i današu zvanično saopštile odluku da poništavanju kandidature za članstvo u EU.

To ostrvo u severnom Atlantiku je deo Šengenskog prostora i Evropskog ekonomskog prostora, prenela je agencija AFP.

Izvor: Tanjug