Mihajlović: Vreme da žene ustanu za rodnu ravnopravnost

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović poručila je u Njujorku da je došlo vreme da žene širom sveta ustanu i budu aktivnije u borbi za rodnu ravnopravnost, kao i da će i Srbija više raditi na unapređenju ženskih prava.

.

Mihajlović je na zatvaranju konferencije "Principi osnaživanja žena", koja je održana u okviru 59. zasedanja Komisije UN o statusu žena, rekla da joj je čast da ispred Srbije podrži napore u borbi za jednakost žena.

"Ljudska prava su i ženska prava", istakla je Mihajlović podsetivši da se u Srbiji još pre jednog veka za ženska prava borila Milica Tomić, srpska političarka, novinarka i pisac, kao i da se žene ljoš uvek bore za jednakost.

Mihajlović je na tom skupu, koji je otvorila bivša državna sekretarka SAD Hilari Klinton, a govorio je i generalni sekretar UN Ban Ki-mun, kazala da je ona jedna od četiri pripadnice lepšeg pola u Vladi Srbije koja ima 19 članova.

"Žene se odbijaju na intervjuima za posao pod izgovorom da taj posao nije za žene. Više se zapaža kako izgledamo, nego šta kažemo i ne oprašta nam se uspeh,", kazala je Mihajlović.

Kako je rekla da žene imaju i porodične obaveze, a na vodećim pozicijama su samo pojedine.

Uprkos tome što Milenijumski ciljevi UN kažu da je Srbija razvijena zemlja kada je reč o rodnoj ravnopravnosti, podaci su i dalje zabrinjavajući - Srbiji ima za 16 odsto manje zaposlenih žena u odnosu na zaposlene muškarce i samo 10 odsto je na vodećim pozicijama u kompanijama, istakla je Mihajlović.

"Takođe 61 odsto su diskriminisane u traženju posla i moramo prekinuti tu praksu", poručila je Mihajlović dodajući da sve zemlje treba da stvore jednake uslove za zapošljavanje, da imaju stimulativnu poresku politiku i radikalne mere u borbi protiv sive ekonomije.

Prema njenim rečima, u Srbiji 75 kompanija sprovodi principe protiv diskriminacije žena i bori se za njihovu jednakost u poslovnom svetu.

Mihajlović je posle skupa rekla Tanugu da je pred Srbijom još puno izazova, kao i pred celim svetom kada govorimo o rodnoj ravnopravnosti i uključivanju žena u poslovni svet.

Ona je navela da je na konferenciji bilo puno investitora i poznatih biznismena zainteresovanih za veće uključivanje žena u biznsi.

"Srbija će konkretnim projektima pokazati da je žene moguće više uključiti u poslovni svet, što će značiti sasvim sigurno veću zaposlenost i povećanje našeg društvenog bruto proizvoda. Kada se žene uključuju u posao sasvim sigurno raste privreda", naglasila je Mihajlović.

Potpredsednica srpske vlade je, takođe, istakla da po uključivanju žena u politički život Srbija može da se pohvali visokim rangom, ali da zaostaje po tom pitanju u poslovnom životu.

"Situacija i tu mora i može da bude mnogo bolja, naročito kada govorimo o uključivanju žena u upravne i nadzorne odbore bilo državnih bilo privatnih kompanija. Možete videti mali procenat žena koji je uspeo da dođe do takvih pozicija, nema razloga da se to ne uradi, s obzirom da se može videti po statistici da su žene obrazovanije od muškaraca i njihovo znanje treba iskoristiti za dobro države Srbije", poručila je Mihajlović.

Ona je istakla da je posetu Njujorku iskoristila za susrete sa važnim ljudima za Srbiju i reforme koje sprovodimo, na primer sa Banom, predstavnicima UNDP-a i mnogim drugim.

Mihajlović je kazala da je razgovarala i sa Hilari Klinton i da ju je pozvala da poseti Srbiju, s obzirom da je ona poznata kao borac za razvoj ženskih prava.

"Njen utisak je da Srbija vodi jednu dobru i izbalansiranu politiku", dodala je Mihajlović.

Ona je rekla da ništa nije teško kada se žene udruže i kada postoji jasna politika i da je pravi trenutak da se žene više uključe u politički i ekonomski život.

"Samo ekonomski stabilna i samostalna žena je žena koja može da uradi i sve drugo u životu i to će nam biti osnova da smanjimo nasilje i u porodici i u partnerskom životu i to treba da nas vodi ka jednoj boljoj i uređenijoj Srbiji, a na kraju krajeva to je i način da naša deca ostanu u Srbiji", navela je Mihajlović.

Ona je napomenula da država treba da pomogne ženama tako što će napraviti odgovarajući ambijent kako bi imale veru u institucije i to da ova vlada hoće da im pomogne.

Izvor: Tanjug