Problemi sa smetovima, vanredno stanje u 13 opština

Većina putnih pravaca u Srbiji, koji su bili neprohodni zbog snega, sada je prohodno. Neprohodan je putni pravac prema Kaoni. Domaćinstava u prijepoljskim selima i selima novovaroške opštine su zbog smetova snega odsečena od sveta, a normalizovano je i snabdevanje strujom u Zlatiborskom okrugu.

.

Pedeset domaćinstava u prijepoljskim selima su zbog snega odsečena od sveta, a nadležni kažu da su opredelili dodatna sredstva za čišćenje.

Predsednik prijepoljske MZ Aljinovići Goran Vujašević izrazio je jutros zabrinutost zbog neprohodnih puteva do ovog i okolnih sela gde su nameti snega, kako kaže, i do jednog metra.

On navodi da su putevi i u okolnim selima neraščišćeni precizirajući da je pedeset domaćinstava odsečeno od sveta. Prema Vujaševićevim rečima neprohodni su putni pravci Aljinovići - Karaula u dužini od 3 kilometra, Aljinovići - Gornji Goračići 5, Suvi Bor - Muškovina 5 kilometara, kao i zaseoci Golubovići , Tomovići i Topalovići.
"Bili smo nekoliko dana bez struje, sada imamo urednu isporuku električne energije, međutim, od opštine smo za celu godinu dobili 50 hiljada dinara za održavanje puteva", rekao je on jutros Tanjugu.

Član prijepoljskog opštinskog veća Dragan Čičić kaže da su sva udaljena planinska sela ugrožena zbog visine snežnog pokrivača, a najviše Babine, Jabuka, Kamena Gora i Aljinovići, gde nanosi iznose i do dva metra.
"Lokalna samouprava je dala nalog Direkciji za izgradnju da sva preostala raspoloživa sredstva za redovno održavenje puteva upotrebi za čišćenje najugroženijih sela, a ukoliko bude neophodno rebalansom će se opredeliti dodatana", rekao je on Tanjugu.

Zbog vidine snežnog pokrivača od 70 santimetara neprohodan je putni pravac prema Kaoni, potvrdio je danas Tanjugu, zamenik predsednika opštine Lučani Milivoje Dolović.

Prema njegovim rečima, sve trafo-stanice su pod naponom, osim par kvarova koji su se javili na niskonaponskoj mreži.
Zbog toga oko 20 domaćinstava u selima Vučkovica, Gornji Dubac i delu Lukovića trenutno nema električnu energiju, zaključio je Dolović dodajući da je vodosnabdevanje uredno.

Uprkos visini snežnog pokrivača putevi do Trudova, Jasenova i Burađe od jutros su prohodni, potvrdio je direktor novovaroške Direkcije za izgradnju Miroljub Šaponjić.
"Danas su počele sa radom seoske škole, a u gradskim obrazovnim ustanovama nastava se i ranije uredno odvijala", naveo je on u izjavi Tanjugu.
Prema Šaponjićevoj oceni, situacija u Novoj Varoši je jutros malo bolja, ali problemi postoje u nekoliko zaselaka i na obroncima Javora i Zlatara, na nadmorskoj visini do 1.200 metara, gde su smetovi visine i preko dva metra.
Svi havarijski kvarovi su sanirani i snabdevanje električnom energijom u Zlatiborskom okrugu je normalizovano, izjavio je Tanjugu direktor užičke Elektrodistribucije Vladimir Dogandžić.
“Maksimalnim zalaganjenjem ekipa iz gotovo cele Srbije uspeli smo da rešimo havarijsku situaciju nastalu usled problema koje je na dalekovodima prouzrokovao sneg. Situacija je sada normalizovana i otklanjaju se pojedinačni kvarovi kada se pojave”, rekao je Dogandžić Tanjugu.

Zaharijev: Nedostaju nafta i mašine, deca ne idu u škole

Na području Bosilegrada i danas je zbog snega zavejano tridesetak sela, oko 400 dece nije moglo da dođe do škola a nadležni iz opštine apeluju da im država pomogne sa naftom i teškom mehanizacijom.

Veliki problem predstavlja i što meštanima zavejanih sela, zbog snega, ne mogu da napoje stoku dok se do bolesnih ljudi, uz pomoć motornih sanki, odvoze lekari.

Predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev rekao je Tanjugu da su putevi do udaljenih sela zavejani i da snega ima od 80 santimetara, pa do od metar i po do dva u udaljenijim zaseocima.

Zaharijev je rekao da će jedan buldožer u toku večeri stići na do dva do tri kolometara od sela Ploče, gde je najteža situacija, a da su druga dva buldožera pokvarena.

Prema njegovim rečima, tokom danas, na lokacijama gde je to moguće zbog zavejanih puteva, sneg je čišćen lopatama i utovaran u kamione koji su ga odvozili.
"U svakom selu ljudi žive od čuvanja stoke i ta stoka treba da se nahrani i napoji...a kako da se napoji kada do izvora ne može da se dođe zbog snežnih smetova", kaže Zaharijev.

On je naveo i da zbog snega ne rade škole u 19 sela, a da do ostalih na gradskom području đaci ne mogu da dođu, tako da je i danas oko 400 dece ostalo kod kuće.

On je apelovao na državu i sve koji mogu da pomognu opštini Bosilegrad sa naftom i dodatnom teško mehanizacijom, istakavši da su i "građani te opštine deo države Srbije koju vole"

Novi sneg bi mogao da oteža situaciju u Sjenici

Na području Sjenice danas je nastavljano čisćene puteva od snežnih nanosa a nadležni upozoravaju da bi novi sneg koji je ponovo počeo da pada moga da dovede do dodatnih probelema.

Pomoćnik predsednika opštine Sjenica Mića Kaličanin rekao je Tanjugu da je "situacija danas nešto bolja nego prethodnih dana" i da su na rašćićavanju anagažovane 23 masine.

On je rekao da je ponovo počeo da pada sneg što može da dovede do novih problema, posebno ako tokom večeri i noći počne da duva vetar koji stavara nanose.

"Škole rade, snabdevanje strujom je dobro kao i sa vodom i nastavićemo sa čisćenjem puteva... a videćemo šta će nam biti noćas", rekao je Kaličanin.

Prema njegovim rečima, dobijanje pomoći u finansijskim sredstvima i nafti "ide nešto teško" ali videćemo šta će dalje biti.

"Razumemo da je država u teškoj situaciji...i poplave i snegovi su je zadeseili ali i Sjenicu je već tri meseca pogodilo snežo nevreme i mi jednostavno ne možemo da se odbranimo od snega", rekao je Kaličanin.

Najteža situacija u sjeničkom i pešterskom kraju

Na putevima u regionu Užica, Valjeva, Arilja, Tutina, Sjenice, Ivanjice, Novog Pazara, Nove Varoši i dalje je najteža situacija što se tiče prohodnosti, rekao je danas državni sekreatar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica.

On je kazao da su danas na sastanku radne grupe imali presek svih izveštaja sa terena i dodao da je u sjeničkom i pešterskom kraju gde se nalaze uglavnom lokalni i seoski putevi, polovina njih i dalje neprohodno, ali i da problem pravi i sneg koji tamo i dalje pada.

"U odnosu na jučerašnji dan u Srbiji je od deset neprohodnih putnih pravaca, osam i dalje neprohodno", rekao je Poledica i dodao da su prilazi svim planinskim centrima prohodni.

Poledica je podvukao da se predsednici opština suočavaju sa problemom nedostatka goriva za mašine za čišćenje snega i da će, oni iz nadležnog ministarstva, dati predlog da se iz republičkih robnih rezervi obezbedi neophodno gorivo.

Na auto-putu od Niša do makedonske granice sneg je do pet centimetara, te se savetuje oprezna vožnja, poručio je Poledica.

Što se tiče železničkog saobraćaja, Poledica je rekao da je danas po prvi put prohodna barska pruga, ali i da postoji prekid na pruzi od Niša do Merdara zbog odrona.

On je rekao da je na pruzi od Lapova do Kraljeva sinoć bio prekid železničkog saobraćaja u roku od pola sata, ali je taj problem rešen.

Što se tiče unutrašnjig plovnih puteva Dunav, Sava i Tisa, svi brodovi se kreću neometano, a nivo vodostaja je u granicama normale sa blagim trendom opadanja u narednih nekoliko dana, rekao je Poledica.

Prema njegovim rečima na nivou radne grupe resornog ministarstva poslate su inspekcije rada i po pitanju puteva i železnice, da se obiđu problematična mesta i da se nađu rešenja.

Stanje u vazdušnom saobraćaju je u najboljem redu, rekao je Poledica.
Iz potkopaoničkih sela evakuisano desetak osoba

Na području Brusa nastavljeno je čišćenje lokalnih saobraćajnica od snežnih smetova, a do danas je iz potkopaoničkih sela evakusiano desetak osoba među kojima i dvoje dece.

Direktor bruskog Doma zdravlja Zoran Ilić je rekao Tanjugu da su svi evakuisani, pretežno starije osobe, dobrog zdravstvenog stanja, a da su smešteni u stacionar tog Doma zdravlja gde će biti do povratka kući.

Ilić je rekao i da su na terenu četiri ekipe Crvenog krsta koji su do sela Kriva Reka odneli lekove i hranu i dodao da se za sada situacija drži pod kontrolom.

Prema njegovim rečima, na terenu su i pripadnici Gorske službe spasavanja i Sektora za vanredne situacije, koji takođe pomažu građanima.

Ilić je dodao i da je najteža situaciaj u seliam Kriva Rreka i Lević, koja su na dva suprotna kraja bruske opštine.

Potpredsednik Skupštine opštine Brus Zoran Gavrilović rekao je Tanjugu da su dva buldožera tokom dana stigla do sela Kriva Reka, a da se i dalje radi sa svom raspoloživom mehzanizacijom na čisćenju puteva.

Gavrilović je naveo i da je iz Okružnog štaba za vanredne situacije Rasinskog okruga stigla pomoć u dodatnim mašinama, a da opština Bruš čini sve što može kako bi pomogla sugrađanima u udaljenim selima.

Na području opštine Brus nadležni su juče angažovali 18 teških mašina kako bi probili smetove koji je stvorio vetar "orkanske jačine".

Do udaljenih potkopaoničkih sela dopremaju se hrana i lekovi uz pomoć motornih sanki, a od nedelje je, po odluci nadležnih iz opštine, na snazi vanredna situacija.

Deblokirano dve trećine puteva, opasnost od novih padavina

Na području opštine Tutin od snežnih nanosa do danas je probijeno više od 65 odsto saobraćajnica a po proceni nadležnih dalje pobljšanje situacije mogao bi da iskomplikuje sneg koji je ponovo počeo da pada.

Predsednik opštine Tutin Šemsudin Kučević kaže da "danas imamo nešto bolju situaciju nego obično i da smo uspeli da iskontrolišemo dve trećine naše teritorije".

"Još uvek neka mesta na Gornjem i Donjem Pešteru nisu deblokirana od snega ali se radi i na tome", rekao je Kučević Tanjugu.

Prema njegovim rečima, što se tiče električne energije tu smo uspostavili kontrolu i dosta je dobra situacija sa snabdevanjem strujom.

"Sve naše raspoložive snage su na terenu i imamo dobru komunikaciju i obećanje od Ministarstva za vanredne situacije da će da nam pruže podršku u gorivu", rekao je Kučević.

On je dodao i da je opština Tutin dobila podršku i od velikog broja ljudi sa strane i da "imamo i dosta mehanizacije za čisćenje snega".

"Danas se nešto komplikuje situacija jer je ponovo počeo da pada sneg i to opet usložnjava situaciju", rekao je predsednik opštine Tutin.Prema njegovim rečima, na području opštine Tutin veliki broj škola radi tako da je i u tom smilsu situacija normalizovana.

U opštini Tutin 7. marta je uvedena vanredna situacija jer je zbog snega bio neprohodan veliki broj putnih pravaca a bilo je i problema sa snabdevanjem strujom.

Izvor: Tanjug