Pojeftinjenje mleka zbog uvoza jeftinije robe iz EU

Generalni direktor Imleka Slobodan Petrović ocenio je da se u narednom periodu može očekivati pojeftinjenje mleka i mlečnih proizvoda jer će biti pojačan trend uvoza iz Evropske unije i istakao da je to dugoročno šteto za domaće proizvođače.

.

"Možete očekivati pojeftinjenja zato što će u Srbiju ulaziti jefitnija roba iz Evropske zajednice. To dugoročno nije dobro jer ćemo upropastiti naše proizvođače i stalno ćemo zavisiti od uvoza", izjavio je Petrović Tanjugu.

On kaže da je pojačan trend uvoza mleka i mlečnih prerađevina u Srbiju već primetan zbog ukrajinske krize jer se "evropski" viškovi slivaju i u Srbiju, ali ističe i da se uvoz odvija po dampinškim cenama.
"Primetan je uvoz do dampinškim cenama, a to znači da je, na primer, cena sira toliko niska da je niža od sirovine i cene mleka koja je potrebna da se taj proizvod napravi", rekao je on.

Dodatni pritisak na uvoz, kako je naglasio, predstavlja i ukidanje kvota za proizvodnju mleka u EU koje je stupilo na snagu 1. januara ove godine.
"Sve to će uticati negativno na naše tržište jer od 1.januara prošle godine nemamo nikakve zaštitne mere. Na drugoj strani, subvencije u EU su od pet do deset puta veće nego u Srbiji i to znači da smo automatski u nepovoljnom položaju, navodi on.

Upitan da li postoji rešenje da se srpski proizvođači zaštite od prekomernog uvoza i dampinških cena, ovaj sagovornik kaže da je to veoma teško.
"Vrlo je teška situacija, potreban je jedan dramatičan korak prema Evropskoj uniji kako bi im se ukažalo na to da uništavaju našu proizvodnju i da to mora da se promeni", ističe prvi čovek Imleka.

Izvor: Tanjug