100 kuća oštećeno u zemljotresu

U regionu Kosjerića sinoć je registrovan zemljotres magnitude 4,6 stepeni Rihterove skale,

.

Predsednik opštine Kosjerić Milijan Stojanić izjavio je da je u zemljotresu koji je sinoć zahvatio region te opštine oštećeno 100 kuća.

-Prve informacije govore da ima štete, pogotovo na rubnom delu opštine, u Ražani i selu Mrčicći i negde oko 100 kuća je oštećeno. Šteta je prema prvim procenama od pet hiljada do deset hiljada evra.

Stručne komisije će, kako je najavio, danas obići nekoliko sela nakon čega će biti precizno utvrđena visina štete.

-Procena je oko sto kuća, ali neće se na tome završiti, jer ima delova gde je veliki sneg i gde nemamo još pristup.

U regionu Kosjerića noćas u 01.21 časova po lokalnom vremenu registrovan je zemljotres magnitude 2,5 jedinica Rihterove skale, objavljeno je jutros na sajtu Republičkog seizmološkog zavoda (RSZ).

Intenzitet zemljotresa u epicentru procenjen je na tri-četiri stepena Merkalijeve skale. Zemljotresi takvog intenziteta ne mogu izazvati oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti.

Prethodno je u regionu Kosjerića sinoć registrovan zemljotres magnitude 4,6 stepeni Rihterove skale. Za sada nema informacija da je prouzrokovao materijalnu štetu.

Zemljotres, čiji je epicentar bio u selu Mrčići kod Kosjerića, osetio se u celoj zapadnoj Srbiji - Užicu, Požegi, Čačku, Lučanima... ali i u Beogradu, Obrenovcu i drugim mestima.

Pre četiri dana, takođe u regionu Kosjerića, registrovan je zemljotres magnitude 2,7 jedinica Rihterove skale. Zemljotres kod Kosjerića osetio se i u Čačku, ali je bio slabijeg intenziteta i za sada nema informacija da li je bilo štete.

Gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić rekao je da će svakako videti stanje na terenu, odnosno da li je eventualno bilo nekih oštećenja na objektima.

MUP je saopštio da, prema prvim informacijama, nema prijavljene štete i da je provera na terenu u toku.

Zemljotres te magnitude, kako su naveli u Republičkom seizmološkom zavodu, može da dovede do oštećenja na objektima kao što su rušenje dimnjaka i crepova i do manjih pukotina na nosećim zidovima.

Izvor: tanjug