Bolje na Kopaoniku, Pešter zavejan

Padavine u ugroženim predelima tokom dana su uglavnom prestale, vetar se smiruje, tako da se situacija stabilizuje, izjavio je pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije Bojan Tomić.

.

Prema njegovim rečima put za Kopaonik preko Jarma će danas biti u prekidu.

Kako je naveo, put preko Jošaničke Banje u toku noći je osposobljen i odvija se otežano jednom trakom, ali se očekuje da u toku dana bude normalizovan u potpunosti.

Tomić je dodao da je put preko Rudnice u potpunosti očišćen, tako da se ne očekuju dalji problemi.

Prema njegovim rečima, snežna oluja se smirila, tako da se polako očekuje rasčišćavanje svih ostalih problema na Kopaoniku.

Tomić je rekao da, što se tiče područja Sjenice, Tutina, Nove Varoši, Ivanjice, Brusa i Crne Trave - svi magistralni putevi su u funkciji, kao i najveći deo regionalnih puteva, te da se u toku dana se očekuje polako rasčišćavanje lokalnih puteva, koji su uglavnom zavejani.

Govoreći o situacija na Pešteru, Tomić je rekao da su lokalni putevi ka selima uglavnom zavejani.

"Ja sam kontaktirao kolege sa terena, nemamo za sada nijedan poziv zbog ugroženosti ljudi, da je potrebno izvršiti evakuaciju ili neki dotok hrane ili lekova, ali ekipe su spremne, ukoliko to bude potrebno, a putevi se polako čiste, i očekujemo normalizaciju u nekom narednom periodu", naglasio je Tomić.

Na teritoriji opštine Sjenica raspoređeno je 20 mašina za čišćenje snega, ali time nije pokrivena cela opština, jer mašina nema dovoljno, ali je dobra vest da je sneg prestao da pada, rekao je za Tanjug pomoćnik predsednika opštine Sjenica Mića Kaličanin.

Prema njegovim rečima, na teritoriji opštine Sjenica najugroženije su mesne zajednice Bare i Krljića Bunari, jer snega ima preko metar visine.

"Otežano se čisti sneg, jer je nabijen i ima ga dosta, tako da se danas priprema najnužnije, kako bi škole mogle sutra da rade i radimo gde je nešto neophodno zbog bolesti".

On je dodao da sve mesne zajednice imaju struju, osim MZ Gornje.

Direktor Skijališta Srbije Dejan Ljevnajić u izjavi Tanjugu rekao je da su prilazi ka ski centru Kopaonik trenutno očišćeni iz pravca Rudnice i iz pravca Jošaničke Banje, s tim što je za putničke automobile obaveza nošenja lanaca i druge zimske opreme.

Prema njegovim rečima, vetar je stao i sada je mnogo lakše putarima da čiste. Trenutno se čisti put Iz pravca Brusa, i prema informacijama kojima respolaže, putari su stigli do hotela Srebrnac i do kraja dana put iz tog pravca će takođe biti očišćen.

Osim toga, u Ivanjici je tokom dana proglašena vanredna situacija jer je sneg stvorio velike probleme na svim putnim pravcima.
Kako se navodi, u Ivanjici je 2.000 ljudi trenutno bez struje.

Izvor: Tanjug