Kazne Parking servisa zastarevaju za godinu dana

Kazne za nepropisano parkiranje parking servisa zastarevaju u roku od godinu dana ako je vlasnik vozila fizičko lice, a u roku od tri godine ako je pravno lice.

.

Isti je slučaj i sa potraživanjima svih ostalih komunalih preduzeća.

Taj stav zauzeo je Vrhovni kasacioni sud (VKS) u odluci koja je objavljena na njegovom sajtu u Bazi sudske prakse suda, u jednom slučaju revizije i zahteva za tumačenjem roka zastarelosti kod komunalnih potraživanja.

Inače, kako je Tanjugu rečeno u VKS u našem pravnom sistemu sudska praksa nije izvor prava, ali odluke i stavovi najvišeg suda utiču snagom argumenata na ujednačavanje sudske prakse.

Do skoro sudska praksa nije bila ujednačena po ovom pitanju, pa su u konkretnom predmetu koji je bio predmet revizije VKS nižestepeni sudovi za nepoštovanje propisa o parkiranju primenili opšti rok zastarelosti od 10 godina.

U tom smislu ova odluka od Vrhovong kasaciong suda od 17. decembra 2014. godine je presedan koji bi ubuduće trebalo da poštuju svi nižestepeni sudovi kada je u pitanju naplata komunalnih potraživanja.
"Ovom odlukom niko nije uskraćen u ostvarenju svojih prava, već se od pružaoca komunalnih usluga zahteva poštovanje propisanih zakonskih rokova, što je u interesu pravne sigurnosti", navode u VKS.

Za naplatu potraživanja Parking servisa i druga kominalna potraživanja od sredine 2012. godine nadležni su isključivo privatni izvršitelji.

Potpredsednik Komore izvršitelja Svetlana Manić rekla je Tanjugu da kada je u pitanju postupanje u predmetima JKP Parking servis i drugih komunalnih preduzeća, izvršitelji prilikom dobijanja predloga za izvršenje ne cene zastarelost potraživanja.
Izvršitelji utvrđuju ispunjenost uslova za donošenje zaključka o izvršenju kako to predviđa Zakon o izvršenju i obezbeđenju, naglasila je ona.
"Ukoliko smatra da je osnovano, izvršni dužnik može istaći prigovor zastarelosti o kome će odlučivati sud. Kada je taj prigovor osnovan, sud će ga usvojiti i staviće van snage zaključak izvršitelja, tako da zastarelo potraživanje neće biti naplaćeno", ukazala je Manić.

Inače, kada su u pitanju potraživanja Parking servisa, rok zastarelosti počinje da teče od trenutka pisanja kazne za nepropisno parkiranje, a prekida se u trenutku podnošenja predloga za izvršenje privatnom izvršitelju.
Pomenuti pravni stav VKS je zauzeo u toku jednog postupka revizije povodom kazni Parkig servisa zbog nepropisnog parkiranja izrečenih 2003, 2004. godine.

Sud je zaključio da je nastupila zastarelost potraživanja, pošto je u tom slučaju tužba sudu podneta tek 2007. godine (tada nije bilo privatnih izvršitelja koji su od 2012. isključivo nadležni za naplatu komunalnih potraživanja).

Izvor: Tanjug