Zbog padavina 30.000 potrošača bez struje u Zlatiborskom okrugu

Zbog kvarova na dalekovodima usled snega u Zlatiborskom okrugu od jutros je bez struje ostalo 30.000 potrošača, rekao je rukovodilac Sektora upravljanja u užičkoj Elektrodistribuciji Dušan Šunjevarić.

.

"Najveći problemi su u Prijepolju gde je bez struje 7.500 potrošača i u Bajinoj Bašti gde struju nema 5.500 potrošača. Zbog neraščišćenog snega otežan je pristup objektima. Sve ekipe su na terenu, a u toku dana će stići pomoć u ekipama iz ' Elektrosrbije' ", rekao je Šunjevarić.

U Zlatiborskom okrugu u prekidu je napajanje u 500 trafo stanica.

U Opštini Čajetina bez struje je 700 potrošača i to u mestima Sirogojno, Tripkovi i Jablanica, rekao je Tanjugu direktor Elektrodistribucije Dejan Glišović.

On je dodao da problem sa elektrosnabdevanjem nemaju potrošači na Zlatiboru i mestu Čajetina.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Predrag Marić ranije danas je poručio da nema mesta za paniku građana zbog pojačanih padavina u Srbiji, a posebno kada se radi o području Obrenovca.

"Posebno apelujem za žitelje Obrenovca. Teren smo obišli, snimali iz vazduha i nema razloga da bilo koga obmanjujemo, nismo to radili ni u maju. Nema mesta panici, ne može se ova situacija porediti sa majskom", rekao je Marić za RTS.

On je dodao da je noćas najviše bio ugrožen šabački kraj, da je najvažnije da nije bilo žrtava i da je 27 osoba evakuisano iz Koceljeve.

Marić je objasnio da se radi o nebranjenom delu i da je u pitanju plavljenje koje se dešava kada dođe do obilnijih padavina.
"Danas je mirniji dan u odnosu na noć, ali ćemo do subote biti u režimu pune pripravnosti. Nema opušanja i u potpunoj smo mobilnosti i budnosti", kazao je Marić, koji je rekao i da je primećen ozbiljniji odnos lokalne samouprave, budući da se mnogo više preventivno radi na čišćenju kanala.

Kako je istakao, u Koceljevi je bilo problema sa evakuacijom i dodao da će se i zbog toga u maju pristupiti izmenama Zakona o vanrednoj situaciji.

Sneg koji je od pretprošle noći i tokom jučerasnjeg dana padao na području jugozapadne Srbije pričinio je brojne teškoće u opštinama Prijepolje, Priboj i Nova Varoš.

Brojni potrošači su ostali bez električne energije, a pojedina sela i putevi su zavejani. Nadležni poručuju da je rešavanje problema počelo, i da se taj proces odvija postepeno.

Prema rečima portparola Elektrosrbije u Kraljevu, Tamare Utvić, sve raspoložive ekipe iz poslovnih jedinica Užice, Kruševac i Čačak su od juče na terenu, kako bi otklonile probleme nastale zbog velike količine snega na niskonaponskoj mreži u opštinama Nova Varoš, Priboj i Prijepolje.
“Velike količine snega pale su na dalekovode koji napajaju trafostanice, a dodatnu teškoću stvara otežan pristup mestima gde treba da se izvrše popravke”, kazala je ona za Tanjug i dodala da ukoliko sneg nastavi da pada moraće da se aktiviraju ekipe iz drugih ogranaka.

Istakla je i da se kvarovi otklanjaju parcijalno i da je veliki broj havarija saniran, a da su direktori poslovnih jedinica u stalnoj koordinaciji sa lokalnim štabovima za vanredne situacije i predsednicima opština i gradonačelnika.

Direktor Direkcija za puteve iz Nove Varoši, Miroljub Šaponjić, izjavio je da je u ovoj opštini situacija veoma teška kada se radi o zlatarskim i javorskim selima, kao što su Jasenovo, Trudovo, Miševići i Ljepojevići, jer smetovi dostižu visinu od preko jednog metra.

On je naveo da su glavni putni pravci prohodni, međutim, kako je dodao, problema ima na pravcu Kokin brod – Jasenovo – Bela reka, koji je ponovo neprohodan i u nadležnosti je Puteva Srbije.

Šaponjić je rekao da su saobraćajnice do centara sela prohodne i očišćene, ali da velikih teškoća ima u zaseocima, jer opština nema sredstava da donira gorivo za čišćenje snega.
“U samom gradu sve funkcioniše kako treba i nema većih problema, visina snega je 35 centimetara, dok na planinama dostiže do pola metra”, istakao je on.

U osnovnoj školi u Jasenovu danas nema nastave, jer deca zbog zavejanih puteva nisu u mogućnosti da dođu na časove.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Policijske uprave u Prijepolju Goran Posrkača izjavio je da je sneg u polimskim opštinama najviše problema doneo u snabdevanju električnom energijom, tako je u opštini Prijepolje bez struje 7.500 potrošača.
“U sedam sati jutros imali smo 157 trafostanica van napona, ali se stanje vrlo brzo menja, čemu doprinosi vlažan sneg i loša niskonaponska mreža posebno u planinskim predelima. Struje nemaju prigradska naselja u Prijepolju, kao ni Brodarevo i okolina” rekao je Posrkača Tanjugu.

On ističe da su ekipe Elektodistribucije na terenu, a da se očekuje i pomoć iz drugih elektrodistributivnih preduzeća, kao i da postoje uveravanja da će potrošači u gradskoj zoni Prijepolja danas dobiti struju.

Na područcju Prijepolja, prema rečima Radovana Cmiljanovića, direktora Direkcije za izgradnju, svi opštinski putevi su prohodni, a izdati su nalozi za čišćenje pravaca ka selima Jabuka, Babine, Kamena Gora i Aljinovići.

U gradu, sneg je napadao do visine od pet centimetara, a što se tiče nekategorisanih puteva naloženo je da se mesnim zajednicama dostavi pomoć u gorivu za čišćenje nekategorisanih puteva.

Direktor JKP Komunalno iz Prijepolja, Aziz Hadžifejzović, izjavio je da su sve ekipe na terenu od sedam časova i da je snabdevanje vodom i toplotnom energijom uredno.
“Juče je bilo prekida u snabdevanju električnom energijom, pa je Komunalno obezbedilo agregate kako ne bi došlo do prekida isporuke vode i toplotne energije”, naveo je on.

Zbog velike količine snega koji je opteretio žice dalekovoda u prekidu je snabdevanje električnom energijom na području Gornjeg Milanovca, saopšteno je jutros iz tamošnje lokalne samouprave.

Kako je precizirano, struju nemaju potrošači u naselju Rudnik, selima Gornji Branetići, Rajac, Gornji Banjani, Pranjani, Koštunići i Brajići.
"Ekipe Elektrodistibucije su od jutros na terenu i pokušavaju da normalizuju snabdevanje električnom energijom, što se očekuje u toku dana", ističe se u saopštenju.

U Rudniku i Gornjim Banjanima postoji problem i sa snabevanjem vodom i stanovništvo se trenutno snabdeva iz cisterni.

Takođe, došlo je do prekida snabdevanja vodom u 15 domaćinstava sa Brezanskog vodovoda kada je kompnaija "Azvirt" na gradilištu mosta presekla cevovod.
"JKP Gornji Milanovac vrši prepumpavanje Rzavske vode, tako da se očekuje brza normalizacija snabdevanja" , dodaje se u saopštenju.

Na području Čačka, zbog drveća koje je palo na kolovoz usled nevremena, neprohodni su putni pravci Guča - Kaona, Lis - Kravarica, Kaona - Livade i Rajac - Beršići.

Ekipe putara su neprekidno na terenu i rade na otklanjanju prepreka i čišćenju puteva, saopštili su Putevi Srbije.

Iz tog javnog preduzeća apelovali su na sve učesnike u saobraćaju da koriste zimske pneumatike, budu posebno oprezni, prilagode brzinu kretanja uslovima na putu i poštuju ograničenja brzine i postojeću signalizaciju na putu.

Izvor: Tanjug