Sertić: U naredne dve nedelje plan razvoj IT sektora

Ministri rada, privrede, omladine i sporta, Aleksandar Vulin, Željko Sertić i Vanja Udovičić, posetiili su kompaniju Majkrosoft i dogovorili da se u naredne dve nedelje napravi plan strategije razvoja IT sektora, saopšteno je novinarima posle sastanka.

.

Ministar Sertić rekao je novinarima da su sa rukovodiocima Razvojnog centra Majkrosofta u Srbiji ragovarali o konkretnim koracima i da je dogovoreno da se u naredne dve nedelje napravi jasan plan strategije razvoja IT sektora.

"To podrazumeva više aktivnosti, od aktivnosti u visokom obrazovanju, školstvu, do rešavanju problema IT sektora, u formi biznisa do nekih novih zakona i rešenja koja će nam pomoći da IT sektor bude jedan od nosilaca ekonomskog razvoja Srbije", rekao je Sertić.

Prema njegovim rečima, to je realan okvir da u buducnosti gradimo nešto što nam može omogućiti prosperitet na bazi znanja, kreativnosti.

Sertić je kazao da je zadatak da se to podrži i prepoznaju dobre ideje.
"Mislim da je ova poruka, dolazak tri ministra, jasna da Vlada Srbije stoji iza ovakvih kompanija", rekao je on.

Akcioni plan će, kazao je Sertić, sadržati šta je to što svako ministarsvo može da podrži, a s druge strane, šta je to što će kompanije dati kao svoj doprinos da u zajedničkoj sinergiji napravimo bolje uslove poslovanja, a da kao ukupni rezultat bude ono što će podrazumevati da se BDP zemlje zasniva kroz razvoj ovakvih kompanija i ovakvog ekonomskog okvira.
"Napravićemo akcioni plan šta je to što svako ministarstvo može da podrži, a s druge strane, šta je to što će kompanije, dati kao svoj doprinos da u zajedničkoj sinergiji napravimo bolje uslove poslovanja, a kao ukupni rezultat da bude ono što će podrazumevati da se naš BDP zasniva kroz razvoj ovakvih kompanija i ovakvog ekonomskog okvira", poručio je Sertić.

On je kazao da među preduzećima u Srbiji imamo različite krajnjosti.

Prema njegovim rečima, kompanija Majkrosoft predstavlja vrh biznisa i poslovanja u toj oblasti, a sa druge strane imamo više od 500 preduzeća koja se nalaze na spisku Agencije za privatizaciju, koja ne mogu da nađu svoje mesto na tržistu.
"Kao društvo to nismo uradili u prethodnim godinama, onda kada je to moglo na lakši način da se uradi. Mnogo vremena smo izgubili i sada smo pritisnuti i naša vlada mora da uradi poslove koje niko nije hteo", kazao je ministar privrede.

Ministri su posetili kompaniju Majkrosoft u okviru projekta čiji je glavni cilj povećanje mogućnosti za zapošljavanje mladih i stvaranje uslova za ostanak i rad u našoj zemlji.

Projekat je pokrenulo Ministarstvo omladine i sporta uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnika mladih iz saveza nevladinih organizacija KOMS (Krovna organizacija mladih Srbije) i NAPOR (Nacionalna asocijacija praktičara i praktičarki omladinskog rada)
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin kazao je da je u kompaniji Majkrosoft prosek godina zaposlenih 29.
"Njih ne treba ubeđivati da zaposle mlade, oni znaju zašto to rade i mi smo baš zato došli da vidimo šta su njihove ideje. Dogovorili smo se o konkretnim načinima kako da neke stvari prevaziđemo i da privredna situacija bude bolja, kako da se zaposle mladi koji mogu mnogo da daju doprinosu razvoju zemlje", poručio je on.

Vulin je naveo da je prošle godine u IT sektoru zaposleno 365 mladih stručnjaka, među kojima je 90 žena, a moglo je da se zaposli i nekoliko puta više njih.
"Put je jasan, samo država mora da se organizuje i da odgovori zahtevima tržišta da vidimo koje su potrebe tržista i da kroz školovanje i edukaciju, usvajanje veština i znanja odgovorimo na potrebe tržišta", kazao je Vulin.

Prema njegovim rečima, ove godine je za različite vidove edukacija Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) opredelila 977 miliona dinara.
"Ovo je put gde to treba da ide, tržiste nam je reklo šta od nas očekuje, a na nama je kao državi da poslušamo tržiste", kazao je Vulin.

Ministar Vanja Udovičić rekao je da je osnovi cilj rada Vlade Srbije bolja budućnost, a to se najviše odnosi na decu i mlade, naglašavajući da zabrinjava odlazak velikog broja mladih ljudi iz Srbije.
"Ideja je da kroz ovaj projekat pripremimo mladog čoveka da dobije i na samopouzdanju, da se radi na neformalnom obrazovanju, odnosno usavršavanju nakon studija i da se stvore uslovi da oni ne razmišljaju o tome da idu u inostranstvo", kazao je Udovičić.

Projekat je, rekao je on, naišao na podršku i ostalih ministarstva, a cilj je da se poveća BDP naše zemlje, a ne drugih zemalja.

On je istakao da je Majkrosoft dobar primer, jer godinama zapošljava mlade ljude, i omogućava im praksu.

Direktor Razvojnog centra Majkrosofta u Srbiji Dragan Tomić rekao je novinarima da je važno da se popularizuje razvoj IT sektora i da se nada da će plan koji će se načiniti za razvoj te oblasti biti takav da ćemo moći da budemo ponosni na njega i da će to biti početak jedne bolje budućnosti.
"IT vidimo kao budućnost Srbije, koja dobro funkcioniše, ali može još bolje da funckioniše", kazao je on.
Govoreći o samom planu, Tomić je objasnio da će u naredne dve nedelje biti definisan, budući da je vizija, odnosno dugoročna ideja te kompanije, da IT sektor bude jedan od glavnih investicionih sektora u Srbiji i da bi Srbija trebalo da bude regionalni lider u toj oblasti.

Prema njegovim rečima, u kompaniji Majkrosoft radi 150 inženjera, a prosek godina je 28-29, ima i 10-15 zaposlenih koji su bili u inostranstvu ranije, pa su se vratili u Srbiju, ali i veliki broj olimpijaca iz matematike i informatike.

On je kazao da u Srbiji možemo imati više razvojnih centara i stotine malih kompanija koje bi radile u ovom segmentu.
"To je naš cilj i naš plan za budućnost", rekao je Tomić.

Izvor: Tanjug