Vulin: Verbićeva odluka u skladu sa zakonom

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin apelovao je na sindikate prosvete koji nisu potpisali Poseban kolektivni ugovor da ulože napor da se štrajk prekine i dodao da je odluka ministra prosvete Srđana Verbića o smanjenju zarade onima koji su i dalje u štrajku a nisu potpisali PKU u skladu sa zakonom.

.

"Ta odluka ministra Verbića je u skladu sa zakonom. Apelujem na sindikate da što pre ulože svaki mogući napor da do prekida štrajka dođe", poručio je sindikatima Vulin.
Ministar za rad je novinarima je tokom posete kompaniji Majkrosof rekao da je PKU za prosvetu potpisan i odnosi se i na članove sindikata koji ga dosad nisu potpisali, odnosno na celu granu.

"Reperezentativni sindikati su ga potpisali, molim vas učinite napor i vi, ja znam da Ministarstvo prosvete to svakodnevno čini, dajte da se to već jednom završi, zbog učenika ali i zbog samih zaposlenih", poručio je Vulin sindikatima koji nisu potpisali PKU.

Vulin je rekao da je zakon "takav kakav jeste" i da je ministar prosvete doneo odluku u skladu sa zakonom.

Dva od četiri sindikata prosvete, Unija sindikata prosvete i Sindikat u prosveti Srbije, još nisu potpisali PKU i dalje su u štrajku i njihovi članovi drže časove 30 minuta.
Nastavnicima i svim zaposlenima u školama koji su u zakonskom štrajku, biće umanjena zarada od 19. februara, odnosno neće imati pravo na punu platu za vreme provedeno u štrajku, odlučilo je prošle nedelje Ministarstvo prosvete.

To je navedeno u dopisu Ministarstva prosvete od 25. februara koji je prosleđen načelnicima školskih uprava i direktorima škola.

Zaposleni "za period dok su u štrajku imaju pravo na srazmeran deo zarade, shodno vremenu provedenom na radu, odnosno nemaju pravo na zaradu za vreme provedeno u štrajku", stoji u dopisu.

Izvor: Tanjug