Mihajlović: Jačamo bilateralnu saradnju sa V. Britanijom

Srbija i Velika Britanija jačaju političku i ekonomsku saradnju, a naročito velike mogućnosti za to postoje u oblasti infrastrukture i strateških regionalnih projekata, poručili su danas predstavnici Srbije i Velike Britanije na Trećoj konferenciji o odnosima dve zemlje pod nazivom "Stvaranje strategijskih partnerstava" u Beogradu.

.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović koje je otvorila konferenciju, poručila je da Srbija i Velika Britanija mogu da unapređuju saradnju u oblasti kulture, ekonomije, infrastrukture i energetike, kao i da bi robna razmena sledeće godine trebalo da bude veća od sadašnjih, nešto više od 300 miliona evra.

"Verujem da sve ono što se radilo u prethodnih godinu dana pokazuje koliko nam je stalo da produbimo našu, ne samo dobru bilateralnu političku saradnju, već, pre svega, ekonomsku saradnju", rekla je Mihajlović.

Ona je rekla da bi saradnja srpskih i britanskih kompanija trebalo da bude mnogo veća i da ne postoji nijedan razlog zasto britanske kompanije ne bi u većem broju bile prisutne u Srbiji.
"Srbija je zemlja velikih mogućnosti i zemlja odlicnog položaja koji treba da iskoristi za povećanje privednog rasta", istakla je Mihajlović obraćajući se učesnicima konferencije, čiji je Tanjug medijski pokrovitelj.

Neko bi, kazala je, možda rekao da su cilljevi i pravci Vlade Srbije ogromni i veliki i istakla da rezultati pokazuju da se ide brže nego sto se očekivalo s obzirom na to da će ova vlada tek krajem aprila obeležiti prvu godinu rada.

Vlada Srbije će se u narednom periodu fokusirati na razvoj ekonomskih odnosa sa Velikom Britanijom, istakla je i podsetila da je premijer Aleksandar Vučić bio u poseti Londonu, kao i da su Srbija i Velika Britanija organizovale i odličan Biznis forum.
"Ovo je samo nastavak našeg zajedničkog posla, a za oko godinu dana ćemo moći da kažemo šta smo uspeli da uradimo u odnosu na trenutno stanje", rekla je potpredsednica vlade napomenuvši da u Srbiji trenutno posluje 70 britanskih kompanija.

Srbija se trudi da u svim sferama života podigne nivo saradnje, ne samo kroz razmenu iskustava, već i kroz investicije, kazala je Mihajlović ukazavši da Srbija ima 175 godina dobre odnose sa Velikom Britanijom.

Predsednica Grupe za Srbiju Parlamenta Velike Britanije Karen Lamli ocenila da je da je Srbija puno toga uspela da uradi na putu ka EU, ali je napomenula da nam tom putu ima još dosta posla.
"Vaša sposobnost da trgujete ne samo sa EU, već i sa drugim zemljama, i obučenost vaše radne snage je očigledna i mislim da postoji puno potencijala za izgradnju mostova saradnje između naših zemalja", rekla je Lamli.

Lamli je objasnila da je svrha Grupe za Srbiju u britanskom parlamentu da neguje i jača političke i kulturne veze između Srbije i Velike Britanije, da zbližava dve zemlje, kao i da komunicira sa Srbijom na različite načine.

Kao predsednica te grupe, Lamli je rekla, da je više puta posetila Srbiju i imala usprešne razgovore o unapređenju odnosa sa brojnim političarima.
"Znam da je Srbija na početku dugog puta ka EU i želim vam sve najbolje, uz što više investicija u vašu zemlju", poručila je ona.

Zamenik britanskog ambasadora u Srbiji Dejvid MekFarlan ukazao je da bi region Zapadnog Balkana trebalo da razvija putnu i energetsku infrastrukturu na bolji i strateški način.

On je primetio da je posle Samita "16 + 1" koji je održan u decembru u Beogradu najavljena modernizaciji železničke pruge Beograd - Budimpešta, kao i da su u toku radovi na glavnim saobraćajnim koridorima kao što je Koridor 10.

Ocenio je i da projekat "Beograd na vodi" može da doprinese razvoju nfrastrukture i privlačenju investicija.

Naglasio je da je važan koordinisani regionalni pristup, koji može da privuče kompanije i investicije.

MekFarlan je ukazao da su britanske konsultantske i inženjerske kompanije, kao i revizorske kuće svetski lideri u oblasti projektovanja i građevinarstva, te da bi mogle biti od koristi Srbiji.
"Postoje strateška partnerstva koja možemo i trebalo bi da negujemo u cilju unapređenja razvoja Srbije i regiona....A to će imati uticaja i na opšti napredak Srbije u procesu prisutpanja EU", zaključio je on.

Presednica Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije Aleksandra Đurović rekla je da upoznavanje sa praksama Velike Britanije predstavlja dobitak u parlamentarnoj saradnji.

Prema njenim rečima, parlamentarna saradnja između Srbije i Velike Britanije se kontinuirano unapređuje, a za tu saradnju je važna stalna razmena poseta na visokom nivou.

Ukazala je da Vestminsterska fondacija za razvoj demokratije realizuje trogodišnji projekat podrške, u okviru kojeg su organizovane posete srpskih poslanika Velikoj britaniji i Škotskoj.
"Smatram da su kontakti privrednika uz kontakte predstavnika vlasti od velike koristi i verujem da će britansko prisustvo u Srbiji biti još značajnije u narednim godinama", rekla je Đurović.

Ocenila je takođe da bi britanske kompanije mogle da učestvuju u procesu privatizacije u Srbiji.

Konferencija u Beogradu je otvorena nastupom akademskog hora i gudačkog kvarteta "Knjaza Miloš" koji su intonirali himne dveju zemalja.

Na skupu učestvuju predstavnici institucionalnog, poslovnog i diplomatskog sektora, a njen cilj je stvaranje strategijskih partnerstava između Srbije i Velike Britanije.Takođe, učestvuje i predsednik Britansko-srpske privredne komore Pol Džadž.

Organizator Treće konferencije o odnosima Srbije i Velike Britanije je konsultantska firma "Eurosfera", a pokrovitelji su skupštinski Odbor za spoljne poslove, Ministarstvo privrede, Stalne konferencije gradova i opština, Britansko-srpska privredna komora, Privredna komora Srbije i Ambasada Velike Britanije u Srbiji.

Izvor: Tanjug